Vaša mačka voli odmarati na balkonu? Stručnjaci savjetuju oprez

Foto: 123rf.com

KOLIKO god vlasnici mačaka mislili da su njihove ljubimice spretne te da će se u slučaju pada uvijek dočekati na noge, njihove  avanture češće nego što se misli završavaju tragično.

Pogotovo se to odnosi na mačke čije je kretanje izvan stana/kuće ograničeno na balkon/otvoren prozor, na kojima često sjede/leže.

Da s ozbiljnim ozljedama završe s druge strane balkona dovoljan je samo trenutak nepažnje.
Primjerice, dekoncentraciju mačke koja leži na rubu može poremetiti ptica ili neka druga životinja koju nije očekivala ili je pak može prestrašiti neki neočekivani zvuk.

U takvim situacijama u pravilu neće imati vremena pripremiti se za dočekivanje na noge, a i podloge balkona najčešće su napravljene od takvih materijala za koje se mačka neće moći uhvatiti kandžama (kao što to čini kad se penje/silazi s drveta) te je očekuje bolan pad.

Padovi mačaka s balkona toliko su česti da je taj fenomen dobio i službeni naziv - sindrom nebodera.

Najčešće ozljede prilikom pada s visine su lomovi nogu/kukova/zdjelica/čeljusti, ali i ozbiljnije ozljede glave. Srećom, ako na vrijeme prime pomoć  preživljavaju u 90 posto slučajeva!

Kako spriječiti pad mačke s visine? Postoje dva rješenja. Možete im zabraniti da idu na balkon/prozor ili pak postaviti zaštitne mreže koje će onemogućiti njihov pad!

Pročitajte više