Veliki i bolni problemi s mozgom potencirani uzgojem malih pasmina

Foto: Shutterstock

SELEKTIVAN uzgoj s ciljem proizvodnje što manjih pasa uzrokuje probleme s mozgom koje znanstvenici tek počinju razumijevati.

Nova studija objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da kod najmanjih pasa ponekad dolazi do stanja u kojem mozak trpi veliki pritisak zbog toga što je prevelik za lubanju u kojoj se nalazi, što se naziva Chiarijeva malformacija. Kao rezultat javljaju se strahovite glavobolje, problemi s hodanjem, a ponekad i paraliza.

"Chiarijeva malformacija može se opisati s guranjem velike noge u tijesnu cipelu", rekla je vodeća autorica istraživanja Clare Rusbridge s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Surreyju. "Može biti vrlo bolna, uzrokovati glavobolje i pritisak na mozak te rezultirati šupljinama ispunjenima tekućinom u leđnoj moždini.

Bolest zahvaća više vrlo malih kao što su briselski grifon, kavalir kralj Charles španijel, čivava, kao i njihove mješance.

Uzgajanje isključivo zbog izgleda nije uvijek u najboljem interesu životinje

Mjerenjima i pregledima 155 bolesnih briselskih grifona te usporedbom sa zdravima, primijećeno je da su bolesni imali duže čelo, a počeo im se mijenjati i oblik mozga. Bolesni psi možda izgledaju jako slatko, ali mozak im pati od zastrašujuće malformacije.

Malformacija se javlja i bez utjecaja uzgajivača, ali događa se da oni, kako bi dobili što ljepše primjerke, zanemaruju njihovo dugoročno zdravlje pa križaju bolesne pse.

"Želimo informirati uzgajivače o ovom stanju, ali isto je tako važno da javnost shvati kako uzgajanja pasa s ciljem utjecaja isključivo na izgled možda nije u najboljem interesu životinje", rekla je autorica.

Znanstvenici se nadaju da će se u budućnosti razviti sofisticiraniji načini otkrivanja bolesti kako bi se rizik mogao prepoznati već u ranoj dobi običnom magnetskom rezonancom, javlja Discovery.

Pročitajte više