Veliki pas u stanu: Okrutno ili ne?

Foto: Shutterstock

VELIKI psi poput doga, hrtova, mastifa ili šarplaninaca, sve su češći prizor na ulicama naših velikih gradova. Njihovi vlasnici obično žive u stanovima, malim ili velikim. Zato nam se često nameće pitanje – da li je u redu čuvati veće pse u tako naseljenim dijelovima i stanovima? Možda ćete se iznenaditi, ali odgovor je - ponekad da.
 
Kada vidimo velikog psa, često pretpostavljamo da je njegovo mjesto u dvorištu, pogotovo negdje u selu, izvan grada. Ali, većina velikih pasa ima tendenciju da postanu tihi i manje aktivni kad odrastu. Oni će rado biti vaš pratioci u šetnji po parku, a isto tako će uživati u odmoru u stanu, dok ste vi na poslu. Mnogi stanovnici gradova cijene velike pse zbog tih kvaliteta, kao i zaštite koju pas pruža - čak i ako, u stvarnosti, ne bi ni mrava zgazio.
 
Uglavnom, spomenute rase su dobri kandidati za gradski život. Oni su, bez sumnje, vrlo aktivni dok su još štenci, ali kako sazrijevaju, s vremenom postanu lijeni. To ne znači da njima nije potrebna vježba, ali im nije potrebno onoliko istrčavanja i trošenja energije, kao retriverima ili border collieju.
 
Međutim, nije svaki veliki pas pogodan za život u velikom gradu. Nekim pasminama, poput velikog šnaucera, možda će biti potrebno više aktivnosti, nego što mu zauzeti vlasnik može osigurati. S druge strane, Newfoundland će voljeti gužvu u gradskim uvjetima. Iako će se oni prilagoditi bilo kojoj kvadraturi stana, ipak ćete se možda koji put popiknuti na njih, dok čistite ili prolazite.
 
Prije nego što nabavite psa, isplanirajte sve unaprijed i postavite sebi nekoliko pitanja, prije nego što velikom psu pružite dom u velikom gradu. Koliko puno radite? Koliko buke radi pas?
 
Ako ste mudro izabrali, vi i vaš nježni div možete živjeti savršeno sretni u velikom gradu.
 
 
 
 

 

Pročitajte više