Zašto je režanje dobro? Ako ga uklonite, imat ćete psa koji napada bez upozorenja

Foto: Shutterstock

NEKI vlasnici pasa pokušavaju odučiti pse od režanja te im je neugodno ako njihovi ljubimci ispuštaju prijeteće zvukove tijekom susreta s drugim psima, životinjama ili ljudima. Zašto takav pristup nije dobar?

Režanje je posve prihvatljivo pseće upozorenje kojim vaš ljubimac pokazuje da mu se nešto ili netko ne sviđa. Poruka koju režanjem odašilje jest: "Ne prilazi!" "Prestani raditi to što radiš!"

Takav prijeteći zvuk ljude ponekad straši pa pokušavaju pse naučiti da ih prestanu proizvoditi, ali zaboravljaju da je to neagresivni oblik komunikacije kojim psi pokazuju emocije i raspoloženje. Da pas želi nekoga napasti, već bi ga napao. Režanjem on sam izbjegava napad.

Ako uklonite režanje, imate ćete psa koji napada bez upozorenja


Vlasnici koji pse kažnjavaju zbog režanja kreirat će psa koji napada bez upozorenja što je mnogo opasnije nego pas koji samo stoji i reži. Rehabilitacija takvih pasa predstavlja pravi izazov.

U slučaju suočavanja s režećim psom, bilo da se radi o vašem psu, ili nekom drugom, nemojte na njega vikati i ni slučajno ga nemojte dirati jer će to shvatiti kao prijetnju, nakon čega bi mogao uslijediti ugriz. Spustite pogled i polako se udaljite, ne okrećući psu leđa.

Ako ste vlasnik psa koji je na vas zarežao, nakon što se malo smiri, razriješite situaciju, shvatite što mu smeta te pokušajte to ispraviti. Dakle, ako pas reži, mnogo je bolje trenutno smiriti situaciju, nego ga grditi i kažnjavati zbog nepoželjnog ponašanja jer režanje - nije nepoželjno.

Pročitajte više