Zašto krokodili odmaraju sa široko otvorenim ustima?

Foto: Shutterstock

OVAJ krokodil pokazuje vrlo uobičajenu pozu.

Ležanje na suncu uz širom otvorena usta, česta je poza kod ovih predatora. Sunčanje ili nadanje da će neka životinja proći pokraj njih te uskočiti u njihova usta? Razlog je zapravo puno praktičniji od toga.

Krokodilima ova poza služi kao način da se izbjegne pregrijavanje. No, za neke vrste, ova primarna svrha, ima i sekundarnu dobit. Naime, nekim krokodilima ovo je način da im male ptice, tzv. "krokodilske ptice" očiste zube. Koliko god vam to sad čudno zvučalo, dopustite nam da vam objasnimo kako.
 
 
Radi se o vrsti ptice Plover, za koju u hrvatskom rječniku postoji naziv pješčarka ili zlatar, a njezina uloga je dvostruka: ona djeluje kao stomatolog te alarm za opasnost.
 
Naime, ona ima vrlo oštar kljun te kad uleti u usta krokodila, uklanja komadiće mesa između njegovih zubiju, baš poput čačkalice. Time se ona hrani, ali i uklanja parazite iz krokodilovih usta. Osim toga, ona služi i kao sigurnosni alarm. Naime, dok je u ustima krokodila, ako ptica osjeti opasnost od nadolazeće životinje, ona će početi "vrištati" te će odletjeti. Takvo ponašanje upozorava krokodila na neposrednu opasnost, tako da on može skliznuti u vodu ili općenito dalje od opasnosti.
 
Kako god bilo, i za jedne i za druge ovakva kombinacija je dobitna.
 
Jeste li već znali odgovor na pitanje?
 

Pročitajte više