Zašto nam psi kradu stvari i kako to spriječiti?

Foto: Shutterstock

PRIZOR psa koji bježi i u ustima nosi čarapu, možda izgleda slatko i neodoljivo, ali kada pas postane "kronični kradljivac stvari", više nam nije tako smiješno. Naime, ovakvo ponašanje može biti stresno za vas i opasno za psa. Pročitajte zašto to psi rade i kako da spriječite nepoželjno ponašanje.
 
Određene pasmine, uključujući zlatnog retrivera, jorkširskog terijera i papillona, imaju tendenciju više od drugih pasa "krasti" stvari. Ako vaš pas kronično krade predmete po kući, kako bi ih sakrio ili grizao, vjerojatno imate problem i trebalo bi da ga riješite. Naime, vrlo je mali korak od papuče na podu do obroka na stolu. Bez obzira na vrstu, važno je da spriječite neželjeno ponašanje, dok ne dođe do ozbiljnih problema.
 
Kada pas ukrade neki predmet, on ga zapravo želi posjedovati iz različitih razloga. Odjeća, obuća i dječje igračke su im omiljene stvari. Oni uživaju u tome da ih žvaču, grizu ili bacaju, ali ne shvaćaju uzimanje naših stvari kao "krađu".
 
Kada pas krade hranu, motivi su očiti. Čak i ako je dobro nahranjen, vaš pas i dalje može imati potrebu da uzme dio vašeg obroka. Međutim, takvo ponašanje može eskalirati pa će se ljubimac naviknuti da uzima hranu sa svih kuhinjskih površina.
 
Neki psi kradu, jer žele pažnju. Oni uzimaju stvari koje su nam važne kako bismo trčali za njima.
 
Kako riješiti problem?
 
Ako pas krade stvari zbog igre, najbolje je naučiti ga koje su njegove igračke, ali dok uvježbavate, preporučuje se da držite odjeću, dječje igračke i obuću izvan njegovog dometa. Još je važnije paziti da vam pas ne proguta nešto što ne bi smio, jer to može dovesti do ozbiljnih problema.
 
Morate također paziti da ne ostavljate hranu prije i poslije obroka tamo gdje je pas može uzeti.
 
U slučaju da imate psa koji često krade, posavjetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete, jer je moguće da vam ljubimac ne dobiva ono što mu treba. Nemojte trčati za njim, kad vam nešto ukrade, jer je to možda ono što on želi pa to doživljava kao nagradu. Loše ponašanje se nikad ne smije nagrađivati.

 

Pročitajte više