Zašto psi bulje u nas?

Foto: weheartit

ZNATE li već odgovor?

Nedavno smo vam otkrili što znači kada mačka bulji u vas. Iako to može izgledati pomalo zastrašujuće,  zapravo vi imate rijetku privilegiju. Mačke ostvaruju kontakt očima samo s ljudima od povjerenja. A kada mačka namigne, šalje vam poljubac. No, što je sa psima?
 
Psi međusobno komuniciraju gledanjem, a jednako tako rade i vukovi, koji su bliski rođaci pasa. A kada tako gledaju u nas, psi pokušavaju komunicirati nekoliko stvari.
 
Kao prvo, pas pokušava pročitati vaš govor tijela za procjenu situacije. Drugim riječima, tako on koristi vaše signale, koji će odrediti njegove radnje, odluke i strahove.
 
Jedno istraživanje iz 2013. godine, usporedilo je pse i djecu, da vide što će oni učiniti kad naiđu na nesavladiv zadatak, a njihovi vlasnici, odnosno roditelji također su bili prisutni. Psi su uvijek gledali u ljude, kako bi vidjeli hoće li im oni pomoći shvatiti rješenje, odnosno kako bi vidjeli hoće li ih oni uputiti na pravi trag. 
 
Dokazano je i da će više društveni psi, više i gledati na ljudska lica, nego oni manje društveni pa je pretpostavka kako vaš pas zna da ljudi predstavljaju dobre stvari te žele nešto od njih, odnosno vas.
 
Važno je napomenuti kako neki psi mogu imati agresivni pogled pa svakako uzmite u obzir i ostale pokrete tijela, kako bi se pravovremeno zaštitili.
 
Zaključak: Razlozi zašto oni bulje u ljude, razlikuju se od psa do psa. Uglavnom se ovdje radi o pozitivnim stvarima, koje pokazuju i koliko je vašem psu važno da ste s njim. On tako najvjerojatnije pokušava pročitati vaš govor tijela, gledajući obraćate li vi pozornost i predviđajući dobre stvari. Odgovorite mu na podražaj.

Pročitajte više