Zašto psima treba prati zube?

Foto: Shutterstock

VAŠ pas baš i nije ljubitelj pranja zubi? Većina nije. Međutim, kao i ljudi i psi trebaju čistiti zube jer ako nečistoće i bakterije ostanu u ustima, u idućih 36 sati se razvija sloj prljavštine koji može dovesti do bolnih i upaljenih desni te otvoriti put raznim zubnim infekcijama.

Pseća hrana i poslastice nerijetko dolaze uz reklamu  koja tvrdi da dobro djeluju na zube. Bacanje štapića za čišćenje zubi definitivno je lakše nego uvjeriti psa da vam dopusti oprati mu zube.

Međutim, trebate znati da je suha hrana pritom bolja za pseće zube od mokre koja se lijepi i lakše zapinje među zubima.

Za čišćenje su odlične i gumene igračke koje psi žvaču. Kako bi izvukao najviše koristi, psi se njima trebali igrati oko 30 minuta dnevno. Budite uz svog ljubimca kada se igra kako biste mogli priječiti gušenje ako pas toliko izgrize igračku da ona završi u dijelovima.

S obzirom na to da su im zubi više natiskani u čeljusti, manje pasmine imaju većih problema s čišćenjem zubi pa biste njima trebali svakodnevno oprati zube i na klasičan način, psećom pastom koja će im četkanje učiniti manje odbojnim. I kod svih drugih pasa poslastice i igračke ne mogu zamijeniti pranje zubi, već im mogu služiti kao dodatak. Zato se bacite na posao te pozitivnim treningom naučite psa da se opusti i operite mu zube.

 

Pročitajte više