Zašto se psi i mačke ne vole?

Foto: Shutterstock 

ZA dvije osobe koje se baš i ne vole previše, često se kaže da se "vole kao pas i mačka". No, odakle potječe ova česta fraza? Jesu li zaista psi i mačke tako veliki neprijatelji?
 
Prije nego što su psi i mačke postali kućni ljubimci, odnosno prije nego su počeli živjeti s ljudima, bili su predatori. To znači da im je u potrazi za hranom bilo tipično vrebanje, prikradanje, proganjanje i hvatanje plijena. 
 
Naravno, i danas njihovi dalji rođaci u prirodi love hranu. Naime, psi i mačke nalaze se na istom mjestu u hranidbenom lancu, što znači da se međusobno ne jedu, ali se napadaju kako bi eliminirali konkurenciju zbog preživljavanja. Međutim, s vremenom su psi i mačke izgubili te snažne instinkte, jer hranu uglavnom dobivaju od ljudi. 
 
Ipak, kod pojedinih pasmina, taj instinkt je ostao nešto izraženiji. Uglavnom psi napadaju mačke, jer su veći i snažniji. Da je kojim slučajem s druge strane lav, stvar bi sigurno bila obrnuta.
 
Psi i mačke imaju različitu narav, ali i drugačije društveno ponašanje. Psi su izuzetno društvena bića i vjerojatno zbog toga niti jedna druga životinja nije ostvarila tako bliski odnos s čovjekom. Psi vole biti dio hijerarhije, jer ih to nagonski podsjeća na čopor. Mačke su pak individualna bića i više vole biti same.
 
Kad se psi pozdravljaju, njuškaju se oko usta, a zatim oko analnog područja, što im je normalno socijalno ponašanje. S druge pak strane, mačke to ne vole i mogu agresivno reagirati na takav "pseći pozdrav". I onda je dovoljno da netko prvi započne bitku, kako bi krenula jurnjava po kući ili dvorištu.
 
Životinje svojim pokretima tijela pokazuju određene emocije, raspoloženje i stanje. U tom smislu - mahanje repom - psi i mačke prevode na različit način pa je to još jedan razlog koji može izazvati problem. Dok psu mahanje repom označava da je prijateljski i znatiželjno nastrojen, kod mačaka mahanje repom znači da nisu baš sretne pa čak i da su ljute.
 
Naravno, psi i mačke mogu živjeti zajedno bez problema, važna je samo rana socijalizacija, kako bi postali međusobno tolerantni. Ipak, neke pasmine i pored rane socijalizacije teško savladaju prirodni nagon da progone manje životinje, ne samo kada su u pitanju mačke. Osim toga, psi jure mačke i zato što to vide i nauče od starijih pasa još dok su štenci pa tako nešto treba spriječiti na vrijeme.
 
I pored socijalizacije, netolerantni prema mačkama mogu biti šnauceri, terijeri, hrtovi, zatim doberman, samojed, aljaški malamut, sibirski haski, Akita Inu... Zapravo, ako su ovi psi socijalizirani s mačkama, znači da će biti tolerantni, ali jedino u prisustvu vlasnika, što je odraz njihove poslušnosti, a ne tolerancije. 
 
Tolerantnije pasmine pasa prema mačkama su zlatni retriver, labrador retriver, pudla, pekinezer, njemački bokser, Kavalir King Charles španijel, maltezer...

Pročitajte više