Zašto vaš pas obožava zakopavati stvari?

Foto: Shutterstock
 
AKO to radi i vaš ljubimac, ne brinite, to je sasvim normalno ponašanje.
 
Pseća volja i želja za zakopavanjem hrane i igračaka ukorijenjena je u njihovim instinktima.
 
Naime, baš poput njegovih predaka, i vaš pas pokušava zaštititi i očuvati svoje omiljene stvari. U divljini, psi nikada nisu točno znali kada će biti njihov sljedeći obrok pa bi zakopavali ono što nisu uspjeli pojesti. Kasnije, kada su ponovno bili gladni, znali su gdje točno trebaju tražiti obrok.
 
Također, zakopavanje hrane često je meso i kosti održavalo svježim i ukusnim. S njihovim izvrsno razvijenim osjetilom mirisa, psi su sposobni pronaći hranu, koja je duboko zakopana u zemlju i po nekoliko dana prije.
 
Upravo zato, ako imate ljubimca koji obožava kopati, znamo da vam takvo ponašanje često ide na živce zbog nereda koji ostaje iza njega, no nemate razloga za brigu, jer je to sasvim normalno ponašanje. Također, on bi vam time mogao davati do znanja da ste previše velikodušni. Baš poput svojih predaka, to bi mogao biti znak da on štedi hranu za kasnije. Ako mu dajete previše hrane i poslastica, on vjerojatno nije jako gladan te se planira vratiti po svoju užinu kasnije. Isto vrijedi i za igračke i ostale stvari. Neki psi su pohlepniji od drugih i vole držati svoje stvari na tajnoj lokaciji, kako ih ne bi morali dijeliti s drugima. 
 
Dakle, ako imate psa koji voli zakopavati stvari, pripazite da mu ne dajete previše poslastica ili igračaka. Također, pokušajte ga od malih nogu naučiti da svoje stvari zakopava na prihvatljivijim mjestima u kući, kao što je prostor ispod kauča ili unutar deka i ostalih pokrivača. Tako ćete izbjeći scenarije poput onog da se vaš pas razboli, jer će hranu pojesti kasnije, nego što bi smio. 

Pročitajte više