Zdravlje afričkog patuljastog ježa: Kako da vaš mali ljubimac ostane fit?

Foto: Shutterstock

AFRIČKI patuljasti jež mali je i iznimno simpatičan te dosta nezahtjevan mali sisavac koji preko dana većinu vremena spava, a aktivan postaje tek navečer. Kako izgleda zdrav jež i što je važno za održavanje njegove vitalnosti?

Naime, ježevi su skloni debljanju pa im je potrebno omogućiti što više kretanja. Ako primijetite pojavu bilo kakvih parazita, zatražite pomoć veterinara.

Možete biti sigurni da vam je jež zdrav ako ima dobar apetit, noću je živahan, ima bistre oči (nisu suzne i krmeljave), ne predugačke nokte, vlažnu njuškicu te nema nikakve vidljive ozljede ili otekline. U suprotnome, barem nazovite veterinara za pomoć.

Idealan smještaj

Afrički patuljasti jež može živjeti u kavezu ili terariju čije bi minimalne dimenzije trebale biti 60x60x35 centimetara. Na dnu treba biti piljevina, a treba mu i osigurati mjesto u kavezu na koje će se moći sakriti (kućica, cijev, cvjetnjak i sl.) Dobro je postaviti mu i igračke, npr. krug za trčanje.

U prostoriji treba biti sobna temperatura, između 18 i 22 stupnja Celzijeva. Na nižim temperaturama bi se mogli povući u zimski san.

Zdrava prehrana

Ježevi su svejedi, ali najviše vole kukce. U prirodi najčešće jedu skakavce i cvrčke, ali i crve i gliste pa bi bilo dobro tako ih hraniti.

Vole i biljke pa im slobodno ponudite zelenu salatu, špinat, rajčicu, mrkvu, jabuku, bananu, naranču, dinju, grožđice i slično. Takve je obroke dobro obogatiti posnim svježim sirom ili kuhanim jajetom. Kao alternativa može poslužiti i hrana za mačke.

Voda mu uvijek treba biti dostupna.

Pročitajte više