Zec u kući: Donosimo 12 zabavnih činjenica koje će vas zanimati

Foto: weheartit, Pinterest

OBOŽAVAMO ove životinjice, a neke od ovih stvari možda niste znali.

1. Bolje se osjećaju kad imaju još jednog zeca kraj sebe. 

2. Veći zečevi su bolji kućni ljubimci za djecu, jer su manje plašljivi. Općenito, zečevi se jako boje glasnih zvukova.
 
3. Zečevi trebaju igračke, jer inače im je jako dosadno. S plastičnim lopticama ne možete pogriješiti.
 
 
4. Zečevi koji nisu kastrirani će se stalno tući i mogli bi ozbiljno ozlijediti jedan drugoga. To je još jedan važan razlog zašto ga morate kastrirati. Također, zečevi općenito grebu i udaraju kad ih se podiže, jer to ne vole. Ponekad se tako mogu i ozlijediti.
 
5. Zečevi moraju stalno jesti sijeno, kako bi se njihovi zubi stalno trošili, jer oni nikad ne prestaju rasti. 80-90 posto prehrane ovih preslatkih životinjica čini upravo sijeno. Također, mogu ga jesti u neograničenim količinama. Zapravo, potrebno im je onoliko sjena koliko su veliki i to na dnevnoj bazi.
 
6. Kao sterilizirani/kastrirani kućni ljubimac živi između 7 i 10 godina, ali može i duže.
 
 
7. Postaju spolno zreli već sa 4-6 mjeseci. Zato je vrlo bitna sterilizacija, odnosno kastracija. Za to postoje tri glavna razloga: tako ćete izbjeći njegovo destruktivno ponašanje, smanjiti sklonost ženke da dobije rak te izbjeći 2-10 bebica na mjesec, jer je to jako puno zečeva.
 
8. Zec s najdužim ušima zvao se Nipper Geronimo, a njegove uši bile su duge nevjerojatnih 78, 7 centimetara.
 
9. Rekorder među zečevima u skoku u vis je Mimrelunds Tosen. Ovaj zec skočio je nevjerojatnih 99,5 centimetara.
 
 
10. 88 posto vlasnika hrani svoje ljubimce mrkvom svaki dan, iako to ne bi smjeli, zbog njihovog visokog sadržaja šećera. Ono čime slobodno možete hraniti svog ljubimca, osim sjena, su sljedeće stvari: brokula, celer, grašak, tikvice, kelj i slično. Uz sijeno i povrće, osnovu zečje ishrane čine i peleti. Također, zečevi vole voće, koje im obavezno morate servirati bez koštica, jednu do dvije kriškice (jabuke, kruške, breskve, ananas, šljive, borovnice itd.)
 
11. Stres ih može ubiti.
 
12. Pravilna briga o zečevima košta gotovo kao i ona za psa. Ne zaboravite: zečevi trebaju imati što je moguće veći kavez.

 

Pročitajte više