Ako mislite da je vaš pas inteligentniji od vaše mačke, varate se

 Foto:123rf.com

 

JAPANSKI znanstvenici otkrili su da mace imaju inteligenciju jednaku psima, bar kada se radi o epizodnom pamćenju. To je sposobnost sjećanja autobiografskih i kontekstualnih detalja iz prošlosti. Teško je otkriti imaju li životinje takvo pamćenje. Ipak, nedavna studija pokazala je da psi imaju, a sada su im se pridružile i mačke.

Proučavali su 48 mačaka koje su se morale prisjetiti iz koje su zdjelice jele, a koju nisu koristile u vremenskom periodu od 15 minuta. Studije su potvrdile da su mačke točno znale gdje su se nalazile zdjelice i hrana koju su jele. 

Znanstvenica Saho Takagi smatra da se mačke i psi mogu prisjetiti prošlog događaja, što znači da posjeduju epizodno pamćenje. Ova studija protivi se uvriježenom mišljenju kako su psi pametniji od mačaka te bi pomogla pomoći u izgrađivanju boljih odnosa između ljubimaca i vlasnika.

Znanstvenici će u budućim istraživanjima pokušati otkriti mogu li se mačke prisjetiti događaja iz dalje prošlosti i kako to utječe na njih. Također su otkrili da i psi posjeduju određena sjećanja za vrijeme i mjesto određenog događanja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više