Bernski planinski pas je nježni div koji obožava ljude

123rf.com

BERNSKI planinski pas je prekrasan div kojeg svi obožavaju. Pripada skupini velikih pasa čija je očekivana težina 40 do 55 kg, a svoje porijeklo vuče iz Švicarske, gdje se počeo uzgajati kao čuvar stada i tjerač stoke.

Ovaj pas obožava biti u pokretu, jako je brz i okretan. Pružite mu što više mogućnosti za igranje i trčanje, ali nikad ga ne forsirajte u tome.

Preporučuje se obiteljima ili samcima koji trebaju vjernog prijatelja s kojim će zajedno ići na izlete ili u svakodnevne duge šetnje. Obožava djecu i uvijek je spreman za igru, ali budući da je riječ o snažnom i masivnom psu, u igri s malom djecom potreban je nadzor odrasle osobe.

Dobro se slaže i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke. Bernski planinski pas je stabilan i inteligentan pas kojeg je lako trenirati. Uzimajući u obzir njihovu snagu, štene je potrebno što prije naučiti osnovama poslušnosti i lijepog ponašanja.

Osim redovitog vježbanja, pažnju trebate posebno obratiti na prehranu psa jer je pasmina sklona debljanju i obolijevanju. Neke od najčešćih bolesti su razne vrste karcinoma, displazija laktova i kukova, problemi sa štitnjačom i imunitetom, alergije, prevrtanje želuca.

U prosjeku žive između osam i deset godina, a nepravilnom brigom život im se samo skraćuje. Ovo je doista prekrasan i stabilan pas, idealan je kućni ljubimac i najbolji prijatelj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više