Bišon - slatki pufasti pas koji će vas oduševiti svojom inteligencijom

123rf.com

BIŠON pasmina dolazi sa zapadnog Mediterana, a razvila se u španjolskom i talijanskom priobalju. U 18. stoljeću su postali izuzetno popularni u Europi, a i danas je još uvijek tako. Ova pasmina uzgajana je da bude prijateljski raspoložena i stabilna.

Postoji nekoliko vrsta bišona, a najpopularnije su kovrčavi bišon i havanezer. Obje vrste spadaju u male pasmine i prosječni životni vijek im je 15 godina. Kovrčavi bišon ima kovrčavu dlaku snježno bijele boje dok havanezeri imaju dugu, glatku i ravnu dlaku.

Obje vrste su vrlo inteligentne i druželjubive, vrlo su privrženi i odlično se slažu sa svima. Po naravi su veseli psići, no ne vole ostajati predugo sami. Ako im ne pružite dovoljno pažnje, mogu postati destruktivni i vrlo glasni.

Kao i bilo kojoj drugoj pasmini, i ovim malim ljepotanima je potrebna redovita šetnja i socijalizacija. Ono što je bitno napomenuti kod obje vrste je da im je češljanje potrebno minimalno tri puta tjedno pa bi ih bilo dobro odmalena navikavati na to.

Potrebno je šišati i dlake između jastučića kako im ne bi smetale dok hodaju te paziti na oči i uši.

Ono što je najbitnije znati ako želite bišona je da se dobro adaptiraju na sve okoline, dobrog su zdravlja, zahtijevaju dosta uređivanja i četkanja, inteligentni su i lako ih je trenirati te su odlični s djecom, ali ne vole predugo ostajati sami. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više