Border Collie: Inteligentan i svestran pas! Tragač, sportaš, ljubimac...

 Foto: www.123RF.com

KUJICA Hosan, potražni pas Hrvatske gorske službe spašavanja uginula je u 12-oj godini života.
Njoj u čast predstavljamo pasminu Border Collie, kojoj je i Hosan pripadala.

Border Coolie odnosno graničarski škotski ovčar kao što mu samo ime kaže pas je koji se tijekom povijesti u pograničnom dijelu između Engleske i Škotske koristio za čuvanje stada ovaca.

U Hrvatskoj, većini ljudi Border Collie poznat je po umjereno dugoj dlaci crno bijele boje (poput Hosne). Međutim, prema kinološkom standardu postoje i škotski graničarski psi kratke dlake. Dozvoljene su različite boje s tim da bijela ne smije bit dominantna.



I danas se Border Coolie smatra najboljim psom čuvara stada. Međutim, zahvaljujući njegovoj inteligenciji i prilagodljivosti pasmina je to koriste razne službe poput policije i gorskih službi. Također, često ih se viđa na sportskim natjecanjima poput agilityja, flyballa, hvatanja frizbija i mnogim drugima.

Nabavljate li Border Collija kao kućnog ljubimca sve navedeno uzmite u obzir jer za koju god namjenu se koristio pas je to koji voli raditi, a vi kao vlasnik to mu morate omogućiti. 
Kad pišemo 'raditi' uz istrčavanje mislimo i osmišljavanje raznih zadataka kojim će Border Collie trenirati svoj mozak.

Naime, prema mnogim istraživanjima Border Collie je najinteligentnija pasmina psa na svijetu. Ne zaposlite li ga vi sam će si pronaći zabavu koja vam se u neće svidjeti (lajanje, kopanje rupa, trčanje za biciklistima, uništavanje namještaja...)

Kao ljubimac idealan je to pas za sve sportaše rekreativce koji traže partnera za trčanje, bicikliranje, planinarenje. Ne planirate li sa psom provoditi puno vremena na otvorenom razmislite o nekoj drugoj, manje zahtjevnoj pasmini psa.

Kad je održavanje u pitanju Border Coolie srednje je zahtjevan pas što znači da ga redovito trebate četkati i češljati. Živi između 12 i 15 godina.

Imate iskustva s ovom pasminom? Podijelite ih u komentarima.

Pročitajte više