Britanska kratkodlaka mačka: Savršen obiteljski ljubimac!

 BRITANSKA kratkodlaka mačka sigurni smo jedna je od najpopularnijih čistokrvnih mačaka u Hrvatskoj. Ali i mačaka općenito.

Osim svom izgledu popularnost može zahvaliti karakteru pasmine koji uzgajivači opisuju kao 'miran, uravnotežen i prijateljski'.

Razmišljate o britanskoj kratkodlakoj mački kao ljubimcu?

Pišući o navedenoj pasmini kao ljubimcu uzgajivačnica Beauty of Freya navodi kako britanska kratkodlaka mačka spada u umjereno aktivne. Osim što je umjereno aktivna, to je maca koja je izuzetno spretna pa je tako i izvrstan lovac.

Izuzetno su druželjubive, a poznate su po tome što poput psića vlasnike vole slijediti po kući.
Iskusni uzgajivači opisuju ih kao obiteljske ljubimce koji se s obzirom na svoju druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno slažu s ostalim ljubimcima, malom djecom te sa svim članovima obitelji.

Karakteriskike pasmine

Britanska kratkodlaka mačka spada u srednje velike do velike mačke, snažne i čvrste građe, kratkih i snažnih nogu te okruglih šapa.

Svaka britanska kratkodlaka mačka mora imati kratka mišičava leđa, široka ramena i duboki prsni koš te okruglu, krupnu glavu sa širokom čeljusti i mišičavi vrat.

Nos mora biti širok no prekid nosa ne bi trebao biti previše naglašen. Oči moraju biti okrugle i krupne a krzno gusto i kratko te blago oštro kao fini gusti tepih.

Rep mora biti deblji, srednje kratki, zadebljan pri korijenu dok se pri vrhu blago sužava, a sam vrh mora biti zaobljen.


Krzno britanske kratkodlake mačke dolazi u nekoliko različitih boja, uzoraka i šara, što joj daje poseban šarm.

Mačka je izrazito otporna, zdrava te dugoživuća, a njezin životni vijek otprilike između 14 i 20 godina.

Također pročitajte:

Zanimljivosti o mačkama

Maine Coon: Zanimljivosti o nježnim divovima

Mačke u Hrvatskoj: Cijene, uzgajivači i ostale zanimljivosti

Pročitajte više