Ove pse su nekad zvali psećim gladijatorima

 Foto: 123rf/Getty Gulliver

JAMES Hinks iz Birminghama sredinom 19. stoljeća odlučio je križati buldoga s danas već izumrlim engleskim (bijelim) terijerom. Htio je stvoriti super psa koji će atraktivno izgledati, ali istovremeno biti brz, snažan i okretan.

Povijest pasmine

Rezultat ovog križanja je pasmina bull terijer, pas kojem su se u to vrijeme mnogi divili. Na izložbama zbog izgleda, a u borbama pasa zbog nepobjedivosti.

Prije se ove pse često koristilo u borbama. Zbog toga su ih i nazivali psećim gladijatorima.

Bull terijeri bijele boje kakve je Hinks preferirao tijekom povijesti često su viđani u društvu tadašnjih poznatih osoba, kao idealnii ljubimci za društvo. 

Najpoznatiji vlasnik bull terijera bio je general George S. Patton, a kao glumci bull terijeri su se često pojavljivali u filmovima i reklamama.

Bull terijer - kućni ljubimac?

Ako možda razmišljate o bull terijeru kao kućnom ljubimcu, nemojte zaboravljati kako je riječ o psu koji je, između ostalog, stvaran za borbe. 

Naravno, to ne znači da je bull terijeri krvoločan pas koji jedva čeka da nekog napadne.

Međutim, kao pas koji je nekad davno uzgajan za borbe, ako nije socijaliziran, mogao bi biti agresivan prema drugim psima i životinjama općenito. 

S druge pak strane, za njih se, ako su pravilno odgojeni, kaže da su "prijatelji djece i obitelji".



Da bi zaštitili ono što im je važno spremni su na sve. U pravilu nikad neće napasti prvi, ali su toliko eksplozivni i snažni da većina drugih pasa s njima nema nikakve šanse. Ako ih potičete da budu agresivni, imat ćete problematičnog psa.

U odgoju ovog psa, od prvog dana u odgoju treba biti dosljedan. Potrebna je poseba pažnja u socijalizaciji s drugim psima, mačkama i ostalim životinjama. Naša preporuka za sve početnike u svijetu pasa je da upišu "pseću školicu" gdje će naučiti kako odgajati psa.

Opis pasmine

Za kraj, nekoliko rečenica o njihovom izgledu. Zaštitni znak pasmine njihova je "jajasta" glava s izduženom "njuškom". 

Bull terijer danas je pas srednje visine (51 -61 cm) prepoznatljiv po snažnom tijelu koje je prekriveno gustom kratkom dlakom. Mogu biti potpuno bijeli ili "obojeni" ( crni, tigrasti, crno -tigrasti, crno bijeli, riđi). Uz standardne postoje i minijaturni bulterijeri.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Francuski buldog

Cavalier King Charles španijel

Pročitajte više