Chow chow: Tvrdoglavi "plišani medvjedić"

 Foto: www.123rf.com

CHOW chow jedna je od najstarijih pasmina pasa na svijetu. Potječe iz Kine gdje ih se koristilo kao lovačke i pse čuvare, ali i za vuču tereta. I dok su neki cijenili njihovu snagu i radne sposobnosti bilo je i onih koji su pse koristili za prehranu ili su pak od njihovog krzna šivali odjeću.

Danas se pak najčešće drže kao obični ljubimci ili pak kao psi za izložbe. Chow chow psi prepoznatljivi su po crno - plavom jeziku, krupnoj glavi oko koje se nalazi "lavlja griva" te snažnoj građi tijela koje je prekriveno gustom dlakom.

Iako su u Hrvatskoj najčešći primjerci smeđe boje, mogu biti i krem bijeli, crni, plavi i crveni. Mogu biti dugodlaki i kratkodlaki. Za štence chow chowa često se kaže da su najslađe pseće bebe na svijetu - "živi plišani medvjedići".

Razmišljate li o chowu chowu kao ljubimcu trebate znati kako se iza slatkog lica skriva karakter koji mnogi uspoređuju s mačjim. Riječ je o neovisnom i tvrdoglavom psu koji voli da sve bude po njegovom.

Primjerice, ako procijeni da neka zapovijed za njega nema smisla sve će učiniti da je ne izvrši. Ako želite imati poslušnog ljubimca koji će vas uvijek poslušati s njim u pravilu morate raditi više nego s nekim drugim pasminama pasa. Budući da su dosta teritorijalni i dominantni mužjaci znaju biti agresivni prema psima istog spola.

Veliki plus ove pasmine je što rijetko laje, a i ne zahtijevaju duge već umjerene šetnje. Što se minusa tiče to je zahtjevno održavanje dlake i životni vijek. Naime, chow chow živi između osam i 12 godina.

 


Pogledajte kako su nastajale pasmine pasa

Zanimljivosti o pasminama pasa

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Peruanski bezdlaki pas

Maltezer

Bigl

Patuljasti šnaucer

Faraonski gonič

Newfoundlander

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Pročitajte više