Čovjek je dvije godine fotografirao životinje koje bi uskoro mogle izumrijeti

Foto: Tim Flach

ZA MNOGO nas ugrožene životinje su nešto o čemu ne razmišljamo. Međutim, Tim Flach dvije godine svoga života proveo je proučavajući njihove krhke živote. Rezultat je zaista očaravajući. Osim vrlo poznatih životinjskih vrsta dokumentirao je i one manje poznate, koje ćemo predstaviti u drugom članku. Sigurni smo da ove životinje ne želimo izgubiti s našeg planeta, stoga ih moramo bolje upoznati i razumjeti.

1. Polarni medvjed

Polarni medvjed ili bijeli medvjed je jedan od najvećih kopnenih grabežljivaca. Zbog svoje boje krzna izvrsno je prilagođen okolini u kojoj živi. Međutim, ledenjaci se tope, a ova vrsta ne može živjeti bez njih. Ovi medvjedi su zaštićeni zbog očitog razloga - gubitka staništa.

2. Snježni leopard

Iako ga više ne smatraju kritično ugroženom vrstom, snježni leopard i dalje se bori sa svojim opstankom. Krzno mu je dugo i sivkasto s karakterističnim leopard uzorkom. Zbog duže dlake izgleda krupno, ali je manji od prosječnog leoparda. U svim zemljama u kojima živi je zaštićen, no krivolov ga i dalje jako ugrožava.

3. Afrički slon

Afrički su slonovi najveći kopneni sisavci na Zemlji, a žive na području između pustinje Sahare i juga Afrike te na područjima obala Atlantskog oceana sve do Indijskog. Njihovo endemsko područje je etiopska regija. Iako žive na relativno velikom području, njihova populacija je ograničena na svega nekoliko nacionalnih parkova zbog krivolova i uništavanja njihova staništa.

4. Gepard

Nekada su gepardov životni prostor bile Afrika i južna Azija, ali danas ih možemo naći samo u Africi i to južno od Sahare. Poznati su po svojoj brzini i psolikim obilježjima. Geparde je lako dresirati pa su ih koristili za lov. Međutim, nisu se razmnožavali u zatočeništvu te su ih stalno ubijali i uzimali nove životinje. Osim toga, zbog lijepog krzna često stradavaju u krivolovu.

5. Iberski (pirenejski) ris

Ova se vrsta smatra najugroženijom vrstom mačke na svijetu. Živi samo na Pirenejskom poluotoku, a po zadnjem prebrojavanju postoji svega 326 živih jedinki. Voli niska šumska područja, a zbog pošumljavanja šuma bora i eukaliptusa ova vrsta je značajno opala u svojoj brojnosti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više