Depresija kod mačaka: kako je prepoznati?

Foto: Pixabay

MAČKE ne vole promjene, životinje su to koje vole stabilnost, a najveća promjena koju vaša maca može doživjeti je gubitak voljenog člana svoje obitelji. Postavlja se pitanje kako prepoznati depresiju i tugu kod mačaka. Prije svega, to možete zamijetiti po njezinu apetitu. Ako je mačka tužna, događa se da potpuno odbija hranu. To može biti vrlo opasno jer bez hrane mačka brzo slabi te dehidrira. Stoga, ako zamijetite da vaša mačka odbija hranu, vodite je veterinaru što prije. Drugi znak tuge i depresije kod mačaka je nagla promjena energije.

Ako se dogodi da vaša maca odjednom previše miruje ili je hiperaktivna, to je znak da traži zadovoljenje pomoću svog ponašanja. Ako je maca tužna zbog gubitka drugog ljubimca ili neke osobe koja je bila dio njezine zajednice, ona će ga tražiti, iščekivati te dozivati. Često je možete vidjeti kako zamišljeno gleda, čekajući da se taj netko vrati. Isto tako, često će ga dozivati, tužni i neobični zvukovi koje proizvodi znak su depresije.

No ako vam je maca uvijek bila glasna, a odjednom se utiša, to je također znak koji upućuje na tugu. Neke će mace znakove tuge i depresije pokazivati velikom potrebom za bliskošću. Ako vas neprestano prati po kući, zahtijeva spavanje u istom krevetu te prekomjerno maženje, a nikada to nije radila, to je također znak koji upućuje na tugu. Mnoge bolesti kod mačaka nastaju zbog prekomjernog stresa, a stres se javlja kada je mačka tužna.

Dobar primjer za to je pretjerano lizanje dlake, što rezultira ispadanjem, a budući da imunitet oslabi, često se javljaju povraćanje, proljev, zatvor i cistitis. Ako vidite neke od ovih znakova, znajte da maca treba vašu pomoć. Družite se s njom, igrajte se i pružajte joj ljubav. Tuga će tako nestati. 

Pročitajte više