Dijeljenje kreveta s kućnim ljubimcem može biti vrlo korisno, pokazuje istraživanje

Foto: Unsplash

BROJNE studije ispitale su valja li dijeliti krevet s kućnim ljubimcem. Većina je pokazala da se tako čovjek osjeća sigurno i voljeno, a isto vrijedi i za psa, koji je u tom slučaju pod manjim stresom. Ljudima to može pomoći u smanjenju depresije ili osjećaja usamljenosti. 

Nedavno istraživanje objavljeno u Mayo Clinic Proceedings pokazalo je da puštanje psa da spava u vašoj sobi ili krevetu ne narušava kvalitetu sna, dok ljubimcu osigurava bolji san.

Studija je provedena među 40 odraslih osoba, uglavnom sredovječnih žena, koje su spavale sa svojim psima, bilo u sobi ili u krevetu. I ljudi i psi su nosili uređaje za praćenje pokreta. Pokazalo se da je nekim vlasnicima spavanje uz životinje bilo ugodno i smanjilo je razinu stresa. 

"Pod uvjetom da svi dobro spavaju, dijeljenje kreveta može biti korisno", kazala je vodeća autorica studije dr. Lois Krahn. 

Ona tvrdi da mačka koja prede ili dobro odgojen pas mogu na ljude djelovati opuštajuće i koristiti njihovom snu. 

I na kraju spomenimo da odraslim ljudima treba 7 do 9 sati sna, a psima 12 do 14. Ako odlučite dijeliti krevet sa psom, pridržavajte se rasporeda cijepljenja svog ljubimca i redovno ga kupajte i četkajte. 

Pročitajte više