Đakovačke vjeverice puštene na slobodu nakon 10 godina

Ilustracija: Shutterstock

Nakon deset godina omiljeni đakovački ljubimci ponovno su stanovnici Strossmayerovog perivoja. Riječ je o crvenim vjevericama koje su zimu provele u zatvorenom, a danas su puštene na slobodu i odmah se vinule među najviše grane stabala u parku.

Njihovo puštanje dio je projekta KorZoo Đakovo - Zeleno srce grada, a radi se o jačanju populacije europske crvene vjeverice u Đakovu. Još koji zalogaj, a onda sloboda. Tena i Dora od jesenas su prave Slavonke, a nakon što su prezimile u nastambi, vrijeme je da se udomaće na đakovačkim stablima, piše HRT.

"Da će ponovno populacija zaživjeti kako ih je i nekada bilo, a da će ove dvije koje su nam tu već nekoliko mjeseci vrlo brzo istražiti sve skrivene kutke ovog Strossmayerovog perivoja i da će se osjećati ovdje kao u svom dnevnom boravku", rekao je Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

"U perivoju je nekad bilo jako puno Europske crvene vjeverice. Nažalost, dogodio se jedan slučaj krivolova gdje je jedan štićenik staračkog doma izlovio sve vjeverice i prodavao ih pod kućne ljubimce", govori Sanja Rogoz-Šola, pročelnica UO za gospodarstvo i financije Grada Đakova.

Ujedinili su se i đakovački školarci

Deset ih godina nije bilo, stoga su s njihovom prilagodbom vrlo oprezni. Upozoravaju građane da ne hrane vjeverice. "One imaju propisano, evo svi ćemo se začuditi, na primjer, one ne smiju jesti velike količine kikirikija", dodaje Šola.

Teni i Dori uskoro bi se trebale pridružiti još dvije ženke i jedan mužjak iz zagrebačkog zoološkog vrta. Izlazak na otvoreno odvijao se i pod budnim okom kume. "Ja sam kuma, ali evo nisam ništa donijela jer se ne smije... Prvo kumstvo kod životinja i ovaj treba im dečka nabaviti", nastavlja kuma Ivančica Krha. Ujedinili su se i đakovački školarci kako bi novim ljubimicama pružili što bolji dom.

Hranilice su na satima Tehničke kulture izradili učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, a cijelu nastambu napravili su učenici stolarskog smjera. "Drva smo rezali, brusili, lakirali, sve po mjerama... Stavljali smo lišće unutra i drva kako bi vjevericama bilo toplije unutra i kako bi mogle preživjeti zimu", zaključuje učenik Srednje strukovne škole Antuna Horvata.

Ovo je drugi ovakav projekt u Republici Hrvatskoj, a Đakovčani vjeruju kako će se sve više kitnjastih repića crvenjeti u krošnjama perivoja.

Pročitajte više