Gubitak apetita, zbunjenost... Evo kako prepoznati da se život vašeg psa bliži kraju

Foto: Instagram

IAKO su vlasnici pasa svjesni činjenice da njihovi ljubimci neće živjeti vječno, mnogi od njih – što je sasvim prirodno – o tome ne razmišljaju dok na to nisu primorani. Zato je portal PawTracks dao neke vrlo konkretne savjete o tome kako prepoznati da se životu psa bliži kraj i kako se u tom slučaju prema njemu ponašati, znajući da će ovi savjeti nažalost jednom dobro doći.

Na portalu navode kako vrlo malo pasa ugiba prirodnom smrću, od starosti, te da je uglavnom riječ o bolestima povezanim sa starenjem, no da u svakom slučaju treba obratiti pažnju na neke simptome.

Letargija, gubitak apetita, zbunjenost...

Gubitak apetita, odbijanje vode, naglašen umor, gubitak interesa za svoje najdraže igračke ili ljude, naglašena letargija, nedostatak koordinacije, mučnina i povraćanje, zbunjenost, inkontinencija, skrivanje, stalna želja da bude s vama osnovni su simptomi koji govore da se životu psa bliži kraj.

"U mnogo slučajeva ovi će se simptomi pojavljivati postupno. Nekoliko mjeseci do nekoliko tjedana prije nego što ugine, pas će se možda prestati čistiti, izgubit će na težini, pit će manje vode, a može imati i smetnje s probavom", napisali su o prvim simptomima.

"Otprilike mjesec dana prije nego što ugine, možda ćete primijetiti drastičnu promjenu u težini, gubitak interesa za sve aktivnosti, promjene u disanju, probleme s očima i s kožom. Neki se psi u ovom periodu izoliraju, dok drugi postanu posebno željni pažnje", opisali su.

O posljednjim su danima napisali kako psi često odbijaju hranu, vodu i igru. "Može se činiti kao da gledaju u prazno ili da su neobično mirni, dok neki pak postanu jako nemirni i trzaju se", istaknuli su.

Neka pas sam pokaže koliko pažnje i društva želi

Naveli su i kako vlasnici mogu svojim psima zadnje dane učiniti što ugodnijima, a kao najvažniju stvar istaknuli su to da pas ima udoban ležaj.

"Sposobnost vašeg psa da si regulira temperaturu smanjuje se s vremenom tako da se pobrinite da ima udobno mjesto za spavanje. Ako mu je tjelesna temperatura niska, ugrijte ga dodatnim dekama", savjetovali su.

Osim toga, kažu da bi psima trebalo davati hranu koja se lako žvače. "Ako vaš ljubimac i dalje ima apetit, svakako imajte pri ruci njegovu omiljenu hranu u konzervi. Mnogo veterinara preporučuje da se hrana miješa s vodom. Ako im mokra hrana loše sjeda na želudac, možete im skuhati piletinu i rižu", napisali su o prehrani.

Što se tiče samog ponašanja prema psu, istaknuli su kako je važno da pas odredi "ton" odnosa. "Koliko god biste htjeli provoditi što je moguće više vremena uz vašeg psa, nekim je psima ugodnije ako su sami. Nemojte ga siliti na druženje ako se povukao u svoj omiljeni kut. Ako stalno želi biti s vama, dopustite mu to i uživajte u njegovom društvu", savjetovali su na portalu.

Pročitajte više