Evo kako prepoznati znakove depresije kod pasa

Foto: Pixabay

IAKO psi ne doživljavaju emocije jednako kao ljudi, stručnjaci tvrde da psi mogu razviti psihičke poremećaje nalik depresiji.

Stručnjakinja Američkog kinološkog saveza (AKC), dr. Leslie Sinn, tvrdi da se psi koji pate od depresije počinju drukčije ponašati. Aktivnosti u kojima su uživali, više im ne donose sreću. Primjerice, pas koji se voli igrati sa svojim vlasnikom mogao bi izgubiti interes za igru.

Isto tako, pas koji pati od depresije mogao bi postati previše privržen svom vlasniku i tražiti njegovu konstantnu pažnju. S druge strane, neki psi se potpuno povlače u sebe kada su depresivni.

Nadalje, moguće su promjene u govoru tijela, umanjen apetit i letargično ponašanje.

Kako znati je li riječ o depresiji ili zdravstvenim poteškoćama

Simptomi koje pokazuju depresivni psi često su gotovo identični simptomima koje imaju psi koji pate od zdravstvenih problema.

Dr. Sinn potiče vlasnike da odvedu svoje pse na pregled kod veterinara ako primijete promjene u ponašanju koje nisu uzrokovane velikim događajima, kao što je smrt u obitelji.

via GIPHY

Najčešći uzroci depresije

Uzroci nastanka depresije mogu biti razni, od velikih promjena u svakodnevnom životu psa do sitnica koje su se nakupile kroz duže vrijeme.

Dr. Sinn je kao najčešće uzroke depresije navela gubitak vlasnika ili prijatelja iz djetinjstva te velike životne promjene, kao što su selidba ili dolazak novog člana obitelji. No, sve ovisi o kontekstu.

Najčešći uzroci depresije su:

  • Tuga uzrokovana gubitkom ljudskog ili životinjskog prijatelja
  • Kronična bol
  • Trauma, zlostavljanja ili dugoročni stres
  • Promjene u okolišu, kao što su selidba, promjena vlasnika, dolazak nove bebe ili ljubimca. Čak i povratak djece u školu nakon praznika može uzrokovati depresiju
  • Društvena izolacija
  • Manjak fizičke ili mentalne stimulacije, pogotovo ako je riječ o jako aktivnim psima

Dr. Kelly Ballantyne izjavila je da ozbiljni problemi u ponašanju, kao što su strah, anksioznost ili depresija, mogu biti kombinacija različitih faktora - od genetike do uvjeta u kojima su psi odrasli i živjeli.

via GIPHY

Kako pomoći psima koji pate od depresije?

Dr. Sinn kaže da su psi jako otporni te da većini ne treba puno da izađu iz depresije. Vlasnicima savjetuje da provode više vremena uz svoje ljubimce, da ih odvedu na duže i zabavnije šetnje ili na uređivanje u salonu.

Ako pas pati od depresije duže vrijeme, trebat će mu više pomoći. To je često slučaj s psima koji su imali traumatičnu prošlost.

Dr. Ballantyne izjavila je da lijekovi mogu biti od pomoći ali da ne smiju biti jedino rješenje. Kako bi pomogli psu, uz lijekove je potrebno napraviti dodatne promjene u okolišu kako bi se pas osjećao sigurnije te raditi uz stručnjaka za ponašanje pasa. 
 

Pročitajte više