Evo zašto nikad ne biste smjeli grliti svog psa

Foto: Pixabay

STRUČNJACI za ponašanje pasa objasnili su zašto grljenje pasa nije najbolji način izražavanja ljubavi. Unatoč vjerovanju da psi uživaju u zagrljajima svojih vlasnika, stručnjaci upozoravaju da bi ova naizgled nježna gesta mogla izazvati stres i agresiju kod naših četveronožnih prijatelja, donosi The Sun.

Grljenje može izazvati stres i agresiju

Na prvi pogled grljenje psa može se činiti kao savršen način izražavanja ljubavi, pogotovo kada pokušavate oraspoložiti psa ili ga nagraditi za dobro ponašanje. Međutim, istraživanja su pokazala da grljenje može imati suprotan učinak i u psu izazvati stres ili agresivno ponašanje.

Kad psi osjećaju nelagodu, to obično pokazuju lajanjem ili režanjem. Prema psihologu Stanleyju Corenu, većina pasa osjeća tjeskobu kad je imobilizirana zagrljajem. Coren je u intervjuu za Psychology Today objasnio da je to zato što psi instinktivno bježe kad se osjećaju ugroženo, a zagrljaj ih sprječava u tome.

Foto: Pixabay

Nisu svi zagrljaji isti

Iako svi oblici zagrljaja mogu biti stresni za pse, neki su štetniji od drugih. Patricia McConnell, stručnjakinja za ponašanje životinja i autorica bloga The Other End Of The Leash, objasnila je razliku između prihvatljivih i stresnih oblika fizičke naklonosti.

"Da, vaš pas će vam možda skočiti u krilo i ljubiti vam lice, privijati se uz vaš vrat i moliti vas da ga mazite po trbuhu", piše McConnell. "Ali to nije 'grljenje'. Prema mom iskustvu, mnogi psi ne uživaju kad ih ljudi zagrle oko ramena i stisnu."

Autorica knjige Behaviour Vets Lauren Novack slaže se s ovim mišljenjem i navodi da su psi koji uživaju u zagrljajima iznimka. Ona objašnjava da psi koji ne vole zagrljaje i koji to kontinuirano pokušavaju obznaniti svojim vlasnicima, ali bez uspjeha, mogu početi režati, pa čak i gristi da bi izrazili svoju tjeskobu.

Foto: Pexels

Alternativni načini izražavanja ljubavi 

S obzirom na ova otkrića, važno je razmisliti o alternativnim načinima iskazivanja ljubavi prema psima. Stanley Coren, koji je analizirao 250 fotografija pasa u zagrljaju svojih vlasnika, otkrio je da psi na više od 80% slika pokazuju znakove stresa ili tjeskobe.

Znakovi stresa kod pasa mogu uključivati spuštene uši, zatvorene oči ili pokušaj odmicanja od izvora tjeskobe. Jasna pouka iz ovog istraživanja, prema Corenu, jest da možete izraziti svoju naklonost prema psu na bolje načine.

"Iz ovog istraživanja možemo zaključiti da je zagrljaje najbolje sačuvati za dvonožne članove obitelji ili ljubavnike", rekao je Coren. "Za psa je najbolje da svoju ljubav izrazite tapšanjem, ljubaznom riječju, a možda i poslasticom."

Ostali preporučeni oblici izražavanja ljubavi uključuju provođenje kvalitetnog vremena s vašim ljubimcem, što možete učiniti kroz igru i nježan dodir poput tapšanja ili milovanja. Takve geste će prenijeti vašu ljubav prema psu bez nepotrebnog stres ili tjeskobe.

Pročitajte više