Farmer svojim izumom spasio koale koje su umirale od žeđi

Foto: Bored Panda

SLIKE koala koje piju vodu ste možda već vidjeli negdje na internetu. Izgledaju slatko, no zapravo su loš znak. Koale, koje su jedan od zaštitnih znakova australske prirode i životinjskog svijeta, tekućinu unose jedenjem lišća eukaliptusa. No, zbog klimatskih promjena i sve češćih i ekstremnijih suša, to lišće postaje suho, a koale izvor tekućine moraju tražiti na drugim mjestima. Moraju silaziti sa stabala, što je često vrlo riskantno za njih zbog grabežljivaca kojima su na tlu lak plijen.

Farmer Robert Frend iz australskog teritorija New South Wales odlučio je pomoći koalama. Izumio je nešto što je nazvao "Blinky Dinker", a riječ je o spremniku vode koji je povezan sa stablom. Na taj način koalama pruža dovoljno pitke vode na siguran način.

"Raduje me činjenica da im mogu pomoći. Obožavam te životinje.", rekao je farmer izumitelj koji je stupio i u kontakt sa Sveučilištem u Sydneyu. Zajedno će raditi na unapređivanju ovog sustava i daljnjim istraživanjima koji će, nadajmo se, pomoći ovim životinjama u njihovoj borbi protiv klimatskih promjena. Na svijetu ih samo još 43 000 živi u divljini.

Pročitajte više