FOTO Prehlade kod pasa su učestale kao i kod ljudi

Foto: 123rf.com

KIHANJE, curenje iz nosa, glavobolja, ponekad i groznica, klasični su simptomi prehlade kod ljudi, no prehlada nije isključivo bolest ljudi. Vrlo lako se prehladiti mogu i naši ljubimci. Psi su više izloženi bakterijama i raznim mikroorganizmima od nas, pogotovo oni ljubimci koji provode više vremena na otvorenom.

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperatura stavljaju imunološki sustav životinja na probu. Najčešći simptomi prehlade vašeg ljubimca su slični ljudskima: kašalj, kihanje, curenje iz nosa, neprirodan umor, lagano povišena temperatura.

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glista pa sve do bolesti srca, stoga treba biti oprezan prilikom davanja terapije psu.

Svakako najbolji savjet je da posjetite svog veterinara koji će vam reći radi li se samo o prehladi ili će, ako posumnja u nešto drugo, napraviti dodatne pretrage. Ako se radi samo o prehladi, postoji nekoliko načina kojima možete pomoći svom ljubimcu.

Prije svega pojačajte mu imunitet, a ako pas živi vani na otvorenom osigurajte mu neko toplo mjesto unutar kuće.

Ako primijetite da vam ljubimac ima upaljene sluznice, možete mu olakšati dječjim propolisom, no potporna terapija koju će vam prepisati veterinar je nužno potrebna kako se ne bi razvile sekundarne infekcije i došlo do neželjenih komplikacija.

Pokušajte mu povećati unos tekućine davanjem mlake juhe ili jogurta (nikako ne ravno iz hladnjaka, neka odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi). Kada vam je ljubimac bolestan, sjetite se da i njemu treba dodatna pažnja, baš kao i nama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom èlanku vezanom uz kuæne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više