I ljubimce treba zaštititi za vrijeme pandemije. Saznajte što trebate napraviti

Foto: Unsplash.com

VLASNICI kućnih ljubimaca bi tijekom pandemije trebali prilagoditi i promijeniti neke navike i radnje. Iako se zna da se ljubimci ne mogu zaraziti, virus se može zadržati na dlaci vašeg ljubimca ako dođe u kontakt sa zaraženom osobom. 

Irski veterinar Pete Wedderburn je izjavio da psi i mačke ne mogu dobiti koronavirus, ali da je potrebno i ljubimce držati na udaljenosti od dva metra od drugih ljudi i životinja, pogotovo u šetnji. 

Kako se virus, može zadržati na raznim površinama, veterinari savjetuju da okupate svoje ljubimce sa šamponom koji sadrži dezinficijens. Ne morate ih kupati svaki dan, no šape im uvijek možete oprati. Izbjegavajte pretjerano maženje svojih ljubimaca ako ih često izvodite u šetnju i dobro operite ruke nakon maženja. 

Ako ste vlasnik mačke koja voli posjećivati susjede, pokušajte je zatvoriti i onemogućiti joj izlazak dok traje izolacija te joj također omogućiti dodatnu zanimaciju. 

Ako živite u kući, zamolite prolaznike da ne maze vaše ljubimce preko ograde kako biste zaštitili svoje ljubimce, sebe, ali i druge. 

Savjeti

  • Kada šetate svog psa, trebali biste osigurati da ga stalno držite pod kontrolom.
  • Ograničite mu kontakt s drugim ljudima i životinjama i pridržavajte se smjernica za socijalno distanciranje.
  • Nastavite vježbati i igrati se sa svojim ljubimcem kako biste umanjili stres.
  • Postoji dosta načina da zabavljate svoje ljubimce, kao što je stavljanje njihovih omiljenih poslastica u Kong igračku za ljubimce, korištenje slagalica za hranu i igranje s njihovim omiljenim igračkama.
  • Ovo je idealna prilika da naučite svoje ljubimce nekim novim trikovima.
  • Izbjegavajte dijeliti svoju hranu s ljubimcem ili da vas liže i uvijek perite svoje ruke.
  • Važno je imati dovoljno hrane za ljubimce, prepisane lijekove ili druge potrepštine, kao što je pijesak za mačke tijekom samoizolacije.
  • Planirajte za slučaj da vam zatreba kratkoročna ili dugoročna pomoć oko vaših ljubimaca.

Pročitajte više