I vaš se pas može prehladiti

 Foto: 123rf.com

 

VANI su temperature sve niže, dolazi do pada tjelesne temperature i krvne žile su sve uže. Kada dođe do toga, pada i imunosni sustav te organizam postaje manje otporan na utjecaj bakterija i virusa. Kao i ljudi, i psi se mogu zaraziti bakterijskom ili virusnom infekcijom. Najčešće se prenosi s oboljele na zdravu životinju, ali može se dobiti čak i boravkom u istoj prostoriji.

Simptomi prehlade kod pasa su najčešće smanjenje apetita, suhi i glasni kašalj te smanjena aktivnost i povišena tjelesna temperatura. Nešto rjeđi simptomi su iscjedak iz nosa i kihanje.

Ako prepoznate neke od ovih simptoma na vašem ljubimcu, trebali biste što prije posjetiti veterinara. Veterinar će mu vjerojatno prepisati antibiotike sukladno njegovoj težini. U periodu liječenja, pokušajte ga izolirati od drugih pasa i nemojte ga izlagati izrazito niskim temperaturama. Prostor u kojem boravi pas trebao bi biti provjetren i obogaćen kisikom. Također mu probajte promijeniti prehranu, odnosno dodajte vitaminske i proteinske dodatke barem u ovom periodu bolesti. Na taj način ojačat ćete mu imunološki sustav i pomoći da brže ozdravi.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više