Ima li vaš pas buhe?

Foto: 123rf.com
Ponekad vidite da vam se ljubimac svrbi, no niste sigurni od čega. Svrbež mogu izazvati razni uroci, jedan od njih su buhe. Iako neki vlasnici misle da ne moraju štiti životinju od ovih malih parazita - varaju se. 
 
Buhe su insekti veličine 2-8 mm, tamno smeđe boje, s tijelom podijeljenim na glavu, toraks i abdomen. Nevezano muškog ili ženskog spola, sve buhe hrane se krvlju životinja na kojima parazitiraju, ali mogu izdržati i nekoliko mjeseci bez hranjenja. Imaju oči i ticala koja im daju sposobnost detektiranja topline, vibracije, ugljičnog-dioksida, promjena u kretanju zraka, što im omogućuje da u svojoj blizini pronađu potencijalnog domaćina. Nemaju krila, ali od tri para nogu imaju značajno povećani treći par što im daje izuzetnu sposobnost skakanja. 
 
Postoje usporedbe koje kažu da ubrzanje koje postiže buha koja skače na svog domaćina je ekvivalentno ubrzanju koje postiže space-shuttle prilikom polijetanja u svemir.
 
Svaka vrsta buhe ima svog vrsno specifičnog domaćina, ali će nevezano za to parazitirati i na psima i na mačkama. Na psima i mačkama najčešće pronalazimo Ctenocephalides felis – domaću mačju buha. Iako imenom mačja buha, u stvarnosti puno češće parazitira na psima. Pseće buhe Ctenocephalides canis obično nalazimo na psima, ali neovisno o imenu također parazitiraju i na mačkama, ali i na ljudima.
 
Kod nekih životinja, ugriz buhe može izazvati gubitak dlake ili alergijsku reakciju na slinu buhe. Velika invazija buha, osobito kod mladih životinja, može dovesti do opsežne anemije i mogućeg fatalnog ishoda. Osim navedenog, buhe su i prenosioci trakavice Dipylidium caninum. 
 
Odrasle buhe veći dio života provode na životinji, njihove razvojne oblike (jaja, larve, pupe) nalazimo široko rasprostranjene u okolišu životinja, po raznim dijelovima stana i kuće (u psećim i mačjim ležajevima, u tepisima, dekama..)
Za redovnu zaštitu životinja od buha najprikladnije je aplicirati neki od preparata produženog djelovanja. 
 
Bez obzira koje se sredstvo koristi za tretiranje životinje, dobro je znati da još neko vrijeme nakon aplikacija moguće je primijetiti pojedine buhe na životinji. Potrebno je nekoliko tjedana ili čak mjeseci, provođenja sustavnog programa suzbijanja buha na ljubimcu i u okolišu da bi svi razvojni stadiji buha na životinji i u okolišu bili uništeni.
 

Pročitajte više