Išla provjeriti skotnu mačku, iznenadio je mačić rođen s dva lica

Foto: Facebook

KAD JE Kyla King iz Oregona u srijedu ujutro ustala kako bi provjerila svoju skotnu mačku, znala je da postoji dobra šansa da nađe leglo novorođenih mačića, no nije očekivala prizor koji ju je dočekao.

Naime, jedan od mačića imao je dva lica. Kyla kaže kako je fotografiju odmah poslala mužu, BJ Kingu. "Sad imamo 6 i 1/3 mačaka", napisala mu je, prenosi CBS News. Jedno od djece predložilo je Kyli da objavi post o svojoj rijetkoj mački na Facebooku, a BJ je otišao korak dalje i odlučio podijeliti vijesti na stranici svoje lokalne zajednice, Albany Happenings.

Kaže kako je očekivao reakcije, ali njihova brzina ga je zatekla. Kyla je zatim kontaktirala veterinara kako bi saznala kako se brinuti o takvoj mački. Doznala je kako se medicinski nije moglo napraviti ništa da se pomogne maloj maci, već joj samo pomoći u hranjenju.

"Ne zna kako dojiti jer ima dvoja usta pa joj pomažem u hranjenju", rekla je Kyla. "Mislim, dat ću sve od sebe, ali mislim da te životinje obično ne žive dugo."

Mačke s dva lica poznate su kao Janus mačke, po mitološkom rimskom bogu Janusu koji je često prikazivan s dva lica. Pate od rijetkog urođenog defekta nazvanog diprosopus ili kraniofacijalno umnožavanje.

Većina takvih mačaka ne živi dulje od jednog dana, no jedna je pobijedila svoje izglede. Ime joj je bilo Frank i Louie, a preminula je 2014. u dobi od 15 godina. Guinnessova knjiga svjetskih rekorda proglasila ju je najdugovječnijom preživjelom Janus mačkom na svijetu.

"Nismo pretjerano optimistični, ali čini se prilično živahnom i ima apetit", rekao je BJ. Maci su dali ime Biscuits and Gravy. 

Jedinstveni mačić ima i posebni talent - može mijaukati i jesti u isto vrijeme. "Mijauče iz jednih usta, a jede drugima", rekao je BJ.

Još uvijek ne znaju jesu li oči mace spojene ili ima četiri odvojena oka. "Poživi li dovoljno dugo - oko tjedan dana, moći ćemo reći kako joj oči izgledaju", kaže Kyla.

Obitelj kaže kako planira uživati s macom koliko god vremena imali. Kažu i da su dobili brojne zahtjeve za njezino udomljenje, no planiraju je zadržati i brinuti se za nju.

Pročitajte više