Istraživanje pokazalo - pas suosjeća sa svojim vlasnikom

Foto: 123rf

VLASNICI su sa svojim psima toliko emotivno povezani da se njihovo raspoloženje prenosi na psa, pokazuje istraživanje švedskog Sveučilišta Linköping.

Pokazalo se da se razina stresnog hormona kortizola u organizmu podudara u vlasnika i psa. Dakle, ako je vlasnik pod stresom, i pas se tako osjeća.

Ustanovljeno je da su psi koji su u vlasništvu osoba koje nisu pod stresom općenito veseliji, poslušniji i spremniji na suradnju.

Osobe koje pate od anksioznosti i sklone su panici, češće imaju nemirne, plašljive i razdražljive pse. Znanstvenici tvrde da je pas značajan pokazatelj vlasnikovog psihofizičkog zdravlja.

Još jednu zanimljivost pokazalo je ovo istraživanje.

Ako je pas neodgojen, smeta drugima ili je agresivan prema njima, to znači da njegov vlasnik ne radi s njim, a vjerojatno se ne brine ni o samom sebi na adekvatan način. 

Pas, baš kao ni bilo koji drugi kućni ljubimac, nije modni dodatak, igračka ni statusni simbol, nego biće za koje se treba neprestano brinuti, što je u konačnici propisano i zakonom.

Obveza je vlasnika da pas bude zdrav, njegovan i cijepljen. Ni na koji način ne smije ometati zdravlje, mir i dobrobit drugih ljudi i životinja. To podrazumijeva da vaš pas okolini ne smije smetati lajanjem i zavijanjem.

Također ne smije onečišćivati javne prostore niti ugrožavati sigurnost susjeda i prolaznika. Druženje sa psima doista može biti lijek za dušu i tijelo, ali ne može služiti za liječenje kompleksa i iskazivanje sile.

Pročitajte više