Jeste li čuli za degua, jedinstvenog kućnog ljubimca? Evo što o njemu trebate znati

Foto: Press

DEGU ili čileanska vjeverica malen je glodavac. Degui su savršeni kućni ljubimci za vlasnike koji uživaju prvenstveno u promatranju svojih ljubimaca. Ove aktivne, brze i spretne životinjice vrlo su zanimljive i zabavne. Najaktivnije su ujutro i predvečer.

Ako želite nabaviti degua, prethodno saznajte kako se o njemu pravilno brinuti. Donosimo vam osnovne informacije o potrebama i navikama ovih životinjica, kako biste lakše odlučili je li baš degu pravi kućni ljubimac za vas. Prosječan životni vijek degua je 5-9 godina. Sa svojim repom po kojem je poznat ovaj maleni glodavac može doseći i do 35 cm.

Degu ima karakterističan rep i drži ga visoko podignutog kada se osjeća sigurno. Ako se osjeti ugroženim, degu odbacuje rep, koji mu nakon toga više neće izrasti. Zato ga se za rep ne smije podizati niti povlačiti. Posebnost ove životinjice je i to da gotovo nikad ne spava, već drijema, osluškujući zvukove iz okoline, u svakom trenutku je spremna reagirati ako situaciju procijeni kao opasnu.

Degui vole društvo svoje vrste

Degui su izrazito društveni. U prirodi žive u grupama, intenzivno međusobno komuniciraju i sve rade zajedno pa bi im to trebalo omogućiti i kao kućnim ljubimcima. Kako bi degu bio istinski sretan, idealno bi bilo zajedno držati dvije ili više jedinki. Najbolje je imati dva degua istoga spola, čime se ujedno izbjegava neželjeno razmnožavanje do čega će u suprotnom neminovno doći. Najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istoga legla koji se međusobno već poznaju. Naknadno upoznavanje i privikavanje degua na suživot nije uvijek uspješno, naročito kada je riječ o mužjacima.

U divljini su degui rasprostranjeni u središnjem i zapadnom Čileu, gdje naseljavaju padine Andi do 2500 metara nadmorske visine. Žive u obiteljskim grupama od 3 do 7 jedinki, iako su moguće i brojnije grupe. U prirodi se hrane suhom travom i sjemenkama, s obzirom na oskudne uvjete, pa i kao kućni ljubimci iziskuju pridržavanje restriktivnih prehrambenih navika, kako bi ostali zdravi.

Dolazak degua u novi dom

Prvih nekoliko dana u novom domu degu će biti sramežljiv i suzdržan. Omogućite mu da se u miru prilagodi novoj okolini, ljudima i mirisima. Nastambi degua prilazite polako i bez naglih pokreta. Kako biste privukli ljubimca, ponudite mu poslasticu i pričekajte da vam sam priđe. Za stjecanje povjerenja ključni su strpljenje i obazrivost. Ubrzo će se degu početi penjati na vaše ruke i ramena, istražujući. Budite vrlo oprezni kada degua uzimate u ruke. Iznimno su brzi, a rep im je posebno osjetljiv. Najbolje je degua držati na otvorenom dlanu i pustiti ga da se slobodno smjesti ili šeće. Kod nepravilnog držanja degu se uplaši da će pasti i počne se penjati.

Kada se degu privikne na svoj novi dom i vlasnika, možete ga početi puštati izvan nastambe. To naravno treba biti pod nadzorom i u sigurnom okruženju, stoga ograničite i prilagodite prostor u kojem će ljubimac samostalno boraviti (zaštitite ili uklonite žice kako ih ne bi grizao, uklonite sobne biljke, onemogućite penjanje na visoka mjesta s kojih bi mogao pasti i slično).

Kada je riječ o interakciji s deguom, djeca moraju posebno paziti. Radi sprječavanja ozljeda uvijek nadgledajte druženje djeteta i ljubimca.

Je li vaš degu zdrav?

Odgovoran vlasnik u svakom trenutku brine o zdravlju svog ljubimca. Kako znati je li vaš degu zdrav ili mu je potrebna pomoć? Zdravog degua odlikuje živahno ponašanje i zainteresiranost za okolinu, kao i uobičajen apetit. Dlaka degua treba biti uredna i čista, a oči bistre. Zdravi degu diše tiho i bez poteškoća. Važno je obratiti pažnju na to da zubići i nokti degua nisu prerasli. Bez odlaganja treba potražiti pomoć veterinara ako je degu pasivan, apatičan, nema apetit, gubi na tjelesnoj masi, ima proljev, pokazuje znakove bolesti dišnog sustava, ima promjene na koži ili je ozlijeđen.

Degu imaju restriktivan režim prehrane

Degui su biljojedi. S obzirom na svoju oskudnu prirodnu prehranu, kao kućni ljubimci imaju najrestriktivniju dijetu u usporedbi s drugim glodavcima. Ako osim degua imate i druge glodavce, morate paziti da degu ne jede njihovu hranu jer bi ona za njega mogla biti vrlo štetna. Degui ne smiju jesti hranu koja obiluje hranjivim tvarima niti voće. Gotova hrana za degue i sijeno čine temelj njihove prehrane te im trebaju uvijek biti dostupni, kao i svježa voda.

Kvalitetna mješavina gotove hrane za degue, prilagođena specifičnostima ovih životinjica, treba biti ljubimcu svakodnevno ponuđena, u količini koju preporučuje proizvođač. Kvalitetna gotova hrana osigurava važne hranjive tvari uz optimalan odnos vitamina i minerala. Imajte na umu da degui rado spremaju zalihe hrane. Degu mora uvijek imati na raspolaganju i izobilje kvalitetnog sijena. Pojedeno sijeno treba redovno nadopunjavati.

Od svježe hrane deguu možete jednom tjedno ponuditi zelenu salatu, u maloj količini, u posudi s hranom. Nepojedena salata mora se istoga dana ukloniti jer stajanjem postaje podložna kvarenju. Zbog osjetljivog probavnog sustava degua, koji nije prilagođen kaloričnoj hrani ni šećeru, za degue nisu prikladne poslastice koje se uobičajeno nude većini drugih glodavaca, čak ni voće.

Degu ima vrlo restriktivnu prehranu te ne smije jesti masne i kalorične namirnice, šećer, čokoladu ili slatkiše, ali ni voće, koje također ugrožava njegovo zdravlje. Nikada mu nemojte davati povrće poput grahorica, lukovica, sirovog krumpira, kupusarki. Imajte na umu i to da je degu glodavac i mora redovito trošiti svoje zubiće, koji mu rastu tijekom cijeloga života. Za grickanje svojem deguu ponudite svježe grančice voćki. Deguima se mogu povremeno u vodi dati prikladni vitaminsko-mineralni dodaci prehrani. Ponudite im i mineralni kamen.

Kako opremiti i održavati nastambu degua?

Nastamba i oprema za vašeg degua treba biti izrađena od sigurnih materijala i kupljena od provjerenih proizvođača opreme za kućne ljubimce. Za smještaj degua potrebna je nastamba prikladnih dimenzija, a posebno je važna visina. Preporučene dimenzije nastambe za jednog degua su 100 x 60 x 60 cm, a za dva ili više degua i veće. Nastamba treba biti metalna s metalnim dnom jer plastiku vrlo lako pregrizu.

Idealna je nastamba s više razina, na koje se mogu postaviti grane, police i ljestve za penjanje, tunelići, kućica i drvo za glodanje, a svakako i veliki kolut za trčanje i razne igračke za degue. Dno nastambe treba obilno prekriti sitnom drvenom steljom. Osim posudica za hranu i vodu, u nastambu obavezno treba staviti i posudu s pijeskom za kupanje. Nekoliko puta tjedno deguima treba osigurati kupanje u pijesku, koje im služi za njegu tijela i krzna, ali i za oslobađanje od stresa.

Nastambu degua postavite na stabilnu podlogu, na mjesto bez buke. Nastamba ne smije biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti, toplini radijatora, strujanju zraka iz klima uređaja ili propuhu kao ni isparavanjima ili dimu. Sobna temperatura (18-25°C) prikladna je za degue, dok su više temperature rizične.

Redovno održavanje čistoće nastambe je jednostavno. Degui uglavnom uriniraju na određena mjesta, a izmet im je suh i bez intenzivnog mirisa pa je nastambu dovoljno čistiti 2-3 puta tjedno. Detaljno čišćenje nastambe i promjena stelje savjetuje se jednom mjesečno. To predstavlja veliki stres za degua pa budite obazrivi. Pri čišćenju zadržite deguima poznate mirise, koji su im vrlo važni, na način da ostavite malo starog materijala. Za čišćenje nastambe koristite vodu i ekološka, neškodljiva sredstva.

Odgovoran vlasnik brine o svakom detalju

Svaki vlasnik kućnog ljubimca ima obavezu brinuti se o dobrobiti svog ljubimca. To uključuje odgovarajuću prehranu, okruženje, društvo, održavanje zdravlja kao i pružanje mogućnosti za svakodnevne aktivnosti, kretanje i igru. Pri donošenju odluke o odabiru pravog ljubimca, uzmite u obzir svoj životni stil i dom u kojem živite kao i životni vijek ljubimca.

Ako ste odabrali degua za svog ljubimca, imajte na umu da je kupnju potrepština bolje obaviti prije nego ljubimca donesete kući. Tako ćete mu olakšati stresan dolazak u novi dom te ga brzo smjestiti u savršeno opremljenu nastambu.

Donosimo vam popis osnovnih potrepština za degua:
•    prostrana nastamba prikladne visine
•    stelja
•    drvena kućica za spavanje
•    posude za hranu i pojilica
•    gotova hrana za degue
•    sijeno
•    grančice drveta za trošenje zubića
•    mineralni kamen
•    vitaminski dodaci prehrani, po potrebi
•    kolut za trčanje
•    tuneli i igračke
•    posuda i pijesak za kupanje
•    transporter
•    neškodljivo sredstvo za čišćenje nastambe

Sve potrepštine za degue, kao i stručne savjete kako na najbolji način brinuti o ovim šarmantnim ljubimcima, možete pronaći u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više