Jeste li vidjeli ikada bijelog soba?

Screenshoot: YouTube

BIJELI sob danas je rijetkost. Na prvu se čini kao da je nestvaran koliko je lijep. On je jedan od 100 sobova koji se nalaze u Švedskoj. Iako neki misle da je albino, nije. Radi se o rijetkoj genetskoj mutaciji. Inače, sobovi su jedina vrsta jelena u kojoj i mužjaci i ženke imaju rogove. Udomaćeni sobovi većinom se mogu naći u Skandinaviji i sjevernoj Rusiji, dok divlji sobovi obitavaju najviše u Norveškoj, Sjevernoj Americi i na Islandu.

Prilikom udisaja, nosna školjka povećava površinu unutar nozdrva te se termoregulacijom zagrijava hladan zrak prije nego što uđe u pluća, a voda od izdahnutog zraka se kondenzira, ostajući zarobljena u ustima soba. Ova voda vlaži suhi zrak koji životinja udiše i vjerojatno ga apsorbira u krv preko sluzokože jednjaka. Kopita sobova adaptiraju se u ovisnosti od godišnjeg doba.

Ljeti, kada je tundra vlažna i meka, jastučići na papcima postaju spužvasti kako bi osigurali dodatno trenje prilikom kretanja. Zimi, jastučići se skupljaju i zatežu, otkrivajući rub papaka koji je tvrd i koji tada služi za razbijanje leda i smrznutog snijega, sprječavajući proklizavanje i omogućujući pronalaženje hrane ispod snijega.

Krzno soba ima dva zaštitna sloja, gust i vunast omotač te vanjsku dužu dlaku koja je šuplja i ispunjena zrakom. Ove prekrasne životinje su najpoznatije po pričama kako vuku saonice Djeda Mraza. Nama su prekrasni, posebno ovaj rijetki bijeli sob.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: kućni ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više