Kako dobar pas postane opasan?

Foto: 123 rf 

NOVO istraživanje Sveučilišta u Bristolu kaže da agresivno ponašanje psa nema gotovo nikakve veze s činjenicom koje je on pasmine. Istraživanje je pokazalo da postoji mala korelacija između pasmine psa i vrste agresije, ali to svakako ne znači da su određene pasmine više ili manje agresivne. Srž problema agresivnosti treba tražiti u bivšim i sadašnjim vlasnicima psa!
 
Cesar Millan, najpoznatiji šaptač psima, jednom prilikom izjavio je da je nepravda, koja se već desetljećima nanosi pit bullovima, jednaka genocidu.
 
Umjesto da psima sudimo na osnovi njihove pasmine, zapitajmo se kakva je njihova "povijest vlasnika", odnosno tko je o njima do tada brinuo. Radeći sljedeće greške, vlasnici nerijetko pretvaraju dobre pse u loše...
 
Fizička agresija
 
Najočigledniji razlog, zbog kojeg psi postaju agresivni je namjerno, konstantno fizičko zlostavljanje od strane vlasnika. Kao i veliki broj životinja, pas reagira ili uzvraćanjem ili pokušava pobjeći od napadača. Naravno, pas je u većini slučajeva vezan pa mu je onemogućeno pa zato uzvraća agresijom. Ako se vlasnik psa često ponaša nasilno, pas može naučiti da su svi ljudi nasilni i da se od svih mora braniti.
 
Neodgovarajuća veterinarska njega
 
Psi se ne mogu požaliti, kada ih nešto boli, pa se može dogoditi da se počnu ponašati agresivno. Mogu napasti nedužnu osobu ili drugu životinju, iako one nisu uzrok bola. Pas to jednostavno ne razumije. Ako je pas dotad bio miran, najbolje je odvesti ga veterinaru, jer pravi problem, odnosno bol, ne može biti očigledan.
 
Nedovoljno vježbe
 
Aktivnost je najbolja poslastica, koju možete dati psu! Vlasnici često, zbog prekomjernog posla i obaveza, zaboravljaju koliko je psima važno da se "izmore". Spomenut ćemo ponovno Cesara Millana, koji je rekao da vježba sagorijeva agresivnu energiju i čini pseći um mirnijim. Ako vlasnik zanemaruje odlaske u šetnju, ne bi se trebao čuditi, ako ljubimac postane nešto agresivniji.
 
Loša dresura
 
Pojedini treneri forsiraju obuku uz tehnike, koje mogu povrijediti psa i izazvati njegovu agresivnu reakciju. Obuka ne smije biti stresna za psa pa se mora isključiti svaki oblik nasilja, batina ili zastrašivanja. Budite oprezni kome povjeravate dresuru svog psa.
 
Stereotipi
 
Pasmine, koje prate predrasude o agresivnosti, uglavnom i sami vlasnici tretiraju kao agresivne. Na primjer, netko tko želi pokazati društvu da je "opasan", nabavit će pit bulla, kako bi ostavljao takav dojam. Nažalost, bez dodatnog informiranja, tretirat će ga na način koji u psu izaziva agresiju. Ne kaže se uzalud da je pas ogledalo svog vlasnika.

 

 

Pročitajte više