Kako psa najlakše priviknuti na kupanje?

Foto: 123 rf 

VRIJEME kupanja za neke je vlasnike najgore vrijeme.
 
No, mi vam otkrivamo nekoliko korisnih trikova, kako da vam olakšamo baš svaki kupanac.
 
Počnite tako da psa stavite u kadu, u kojoj je doslovno palac vode. Tuš može biti prilično zastrašujuć pa kadu obavezno punite prije. Dajte mu omiljenu igračku i/ili poslastice te ga pustite da se malo privikne na vodu.
 
Pripazite pritom da voda bude mlaka - niti previše hladna, niti previše topla. No, ako vidite da vaš pas nije sretan, pokušajte prilagoditi temperaturu, jer svaki ima svoje preferencije.
 
Zatim počnite dalje puniti kadu, s još otprilike 10 centimetara vode, osim ako je vaš pas izrazito malen, onda neka to bude još otprilike 5 centimetara, jer ne želite da vaš pas dobije osjećaj da mora plivati. Sada kada je on shvatio da voda nije loša stvar, možete krenuti s upoznavanjem s tušem, no za to bi vam u početku odlično došla pomoć još jedne osobe.
 
Ta druga osoba neka tuš okrene dalje od ljubimca te prskanje svede na minimum. Za to vrijeme, vi nagrađujte svog psa poslasticama, zbog toga što je miran. Nakon nekoliko sekundi i nekoliko poslastica, ugasite vodu. Tako radite sve dok neće izgledati kao da se vaš ljubimac brine zbog tuša. Nastavite ga nagrađivati za dobro ponašanje.
 
Zatim, neka vaš pomagač počne okretati tuš prema psu te neka počne samo s prskanjem nogu, a dobro pripazite da mu voda ne prska u oči.
 
Nastavite s cjelokupnim pranjem, još uvijek dajući poslastice.
 
 
 

Pročitajte više