Kako se riješiti omraženih buha u stanu?

Foto: Instagram 

BUHE su vanjski paraziti koje napadaju različite vrste toplokrvnih kralješnjaka, uključujući pse, mačke, kokoši, zečeve, miševe pa i ljude.
 
Najčešća posljedica je svrbež i blaga oteklina s ubodnom točkom na sredini. Nisu rijetke ni alergijske reakcije na slinu same buhe ili mehanička oštećenja na koži životinje uslijed češanja.
 
Par buha se izuzetno brzo može razmnožavati jer liježu po 20 komada jaja svaka dva dana, a životni ciklus, ovisno o uvjetima, može trajati i po nekoliko mjeseci. Većina vlasnika misli kako buha živi na životinji, no ona je tamo samo u potrazi za hranom. Ti paraziti žive u neposrednoj blizini životinje te se tamo i razmnožavaju. 
 
Borbu s buhama treba početi na mjestu gdje životinja obitava: svakodnevno vršite provjeru i higijenu ležišta, što obuhvaća čišćenje, usisavanje i provjetravanje prostora. Svakako tretirajte prostor nekim od insekticida u prahu ili u obliku spreja te ostavite da djeluje neko vrijeme, a potom usisajte i pod prebrišite vlažnom krpom. Postupak ponovite svakih nekoliko dana.
 
Nemojte zaboraviti tretirati i vašeg ljubimca, psa ili mačku, koji su najčešći domaćini, jednim od postojećih preparata na tržištu, pravovremeno i u pravilnim intervalima.

 

Pročitajte više