Kakve veze ima duži dan s linjanjem vaših ljubimaca?

Foto: Shuttestock

Proljetno linjanje pasa i mačaka predstavlja prirodan i neizbježan proces kojim se naši krzneni prijatelji pripremaju za toplije mjesece. Iako može biti prilično zahtjevno za vlasnike kućnih ljubimaca, s pravim informacijama i alatima, upravljanje ovim godišnjim događajem može postati znatno lakše. 

Uzroci proljetnog linjanja

Proljetno linjanje je odgovor tijela na promjene u dužini dana. Kako dani postaju dulji, psi i mačke prirodno gube više dlake kako bi se prilagodili toplijem vremenu. Ovaj proces nije samo vezan za temperaturu, već i za količinu dnevnog svjetla, što je poznato kao fotoperiod. Fotoperiod potiče hormonalne promjene u tijelima naših kućnih ljubimaca koje zatim potiču linjanje.

Kako proljetno linjanje utječe na različite pasmine

Proljetno linjanje varira među različitim pasminama pasa i mačaka. Pasmine s gustim dlakama, poput Huskija i Njemačkih ovčara, mogu iskusiti intenzivnije linjanje u usporedbi s pasminama s kraćom dlakom. S druge strane, neke pasmine, poput pudli, gube vrlo malo dlake zbog svoje specifične vrste dlake. Slično tome, kod mačaka, pasmine poput Maine Coona ili Norveške šumske mačke, koje imaju dužu i gušću dlaku, također će proći kroz značajnije razdoblje linjanja.

Savjeti za upravljanje proljetnim linjanjem

Redovito četkanje je ključno tijekom proljetnog linjanja. To ne samo da pomaže uklanjanju mrtve dlake, već i stimulira kožu i potiče rast zdrave dlake. Odaberite četku koja odgovara tipu dlake vašeg ljubimca.

Zdrava prehrana bogata esencijalnim masnim kiselinama može pomoći u poboljšanju kvalitete dlake vašeg ljubimca i potaknuti zdrav rast dlake.

Kupanje ljubimca prije početka intenzivnog linjanja može pomoći u uklanjanju mrtve dlake i potaknuti proces linjanja. Koristite šampon koji je blag i namijenjen za kućne ljubimce kako biste izbjegli iritaciju kože.

Ponekad može biti korisno povremeno se osloniti na profesionalne usluge uređivanja, posebno za pasmine koje zahtijevaju detaljnije uređivanje.

Kako biste održali svoj dom čistim, redovito usisavajte područja u kojima vaš ljubimac najviše boravi.

Na tržištu postoji niz proizvoda dizajniranih za pomoć u upravljanju linjanjem, uključujući dodatke prehrani, sprejeve za dlaku i posebne rukavice za četkanje.

Pročitajte više