Krađa ljubimaca postaje kazneno djelo u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj

Foto: Shutterstock

KRAĐA pasa i mačaka postaje kazneni prekršaj te će zakon stupiti na snagu u kolovozu ove godine. Kaznenim prekršajem smatrat će se uzimanje ili zadržavanje tuđeg psa ili mačke. Zakon je usvojen u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj posljednjeg dana zasjedanja Parlamenta. Zakon o krađi kućnih ljubimaca trebao bi dobiti kraljevsku suglasnost te će potom u potpunosti vrijediti u ove dvije države.

Prema zakonu, osobe osuđene za njegovo kršenje suočit će se s novčanom kaznom ili kaznom od pet godina zatvora. Trenutno se kućni ljubimci smatraju vlasništvom, a njihova krađa obuhvaćena je Zakonom o krađi iz davne 1968. godine. Sličan zakon postoji i u Škotskoj.

Pristalice novog zakona ističu da će se konačno prepoznavati emocionalni utjecaj otuđenja kućnog ljubimca. Također se nadaju da će zakon pomoći i u boljem razumijevanju razmjera u kojima se prekršaj događa.

Annabel Berdy iz organizacije Cats Protection, izjavila je da nedostatak specifične pravne zaštite za kućne ljubimce omogućuje kriminalcima "slobodu da ciljaju voljene životinje za vlastitu korist". Istaknula je da bi zakon o otmici kućnih ljubimaca "mogao biti jedan od najznačajnijih zakona o dobrobiti životinja u novije vrijeme te da će napraviti veliku razliku za mnoge vlasnike i njihove voljene ljubimce".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.