Kraljevski pingvin je promoviran u generala bojnika norveške vojske

Foto: Instagram/Edinburgh Zoo

SIR Nils Olaf III., kraljevski pingvin koji živi u zoološkom vrtu u Edinburghu, početkom ovog mjeseca je promoviran u generala bojnika norveške vojske, piše BBC. Sir Nils je službena maskota norveške vojske, a na njegovoj ceremoniji je sudjelovalo više od 160 uniformiranih stražara. 

Kraljevski pingvini su maskota norveške vojske od 1972. godine, a sve je započelo 1961. kada je Norveška kraljeva garda došla u Edinburgh zbog prikaza vojne vježbe. Nils Egelien, jedan od bojnika, tada je posjetio zoološki vrt i oduševio se kraljevskim pingvinima, jer ga je njihov hod podsjetio na vojnički marš. 

Egelien se vratio u Edinburgh desetak godina kasnije i dogovorio se sa zoološkim da će jedan pingvin biti odabran kao službena maskota norveške vojske. Odabrani pingvin je nazvan Sir Nils Olaf, po bojniku Nilsu Egelienu i tadašnjem norveškom kralju Olafu V. 

Kroz godine su postojala tri kraljevska pingvina koja su nosila ime Nils Olaf, a posljednji među njima je Nils Olaf III., koji trenutno ima treći najviši čin u norveškoj vojsci. 

Pročitajte više