KVIZ Jeste li spremni za novog ljubimca? Riješite kviz i testirajte svoje znanje

Foto: Shutterstock

POMISAO na kućnog ljubimca budi radost. Dan preuzimanja štenca ili mačića mnogima donosi iznimnu euforiju, i to s razlogom. Novi kućni ljubimac doista može oplemeniti svakodnevicu i učiniti život ljepšim, no ne treba zaboraviti da nabavljanje štenca ili mačića, nosi i velik stupanj odgovornosti.

I štenci i mačići podjednako zahtijevaju detaljnu pripremu te sigurno i dobro prilagođeno okruženje. Ipak, najvažnije je istaknuti da je za pravilan rast i razvoj kako štenaca tako i mačića, potrebno razumjeti proces njihovog rasta i razvoja.

Dobrodošlica je važna

Sam proces nabavljanja novog kućnog ljubimca ima svoja pravila. Tako bi štenca najbolje bilo nabaviti u dobi od osam do 10 tjedana. Odvajanje od majke prije tog termina moglo bi uskratit štencu vještine koje mu majka može prenijeti, što bi kasnije moglo imati utjecaja na njegov razvoj.

Riješite kviz i saznajte znate li dovoljno prije dolaska novog ljubimca u vaš dom:
 

Preporučljivo je da prije samog preuzimanja novi vlasnik odvoji nekoliko slobodnih dana koje može posvetiti isključivo štencu. Proces udomljavanja i prilagodbe na novu okolinu trebao bi se odvijati za vrijeme dana kako bi se štene moglo naviknuti na svoju okolinu.

U naletu radosti vlasnici često žure da svima pokažu novog, malog, slatkog ljubimca, no najbolje bi ipak bilo da štene prvih nekoliko dana provede u miru s vlasnikom te tako stekne sigurnost i shvati tko mu je novi vlasnik i upozna okolinu.

Isto kao i kod štenaca, ni mačića ne bi trebalo uzimati prije dobi od osmog tjedna. Do 16. tjedna mačić će steći osnovne preduvjete za boravak u novom domu i razviti potrebne socijalne vještine. To je idealan period za preseljenje u novu okolinu zato što će mačić početi razumjeti svoj položaj u novom kućanstvu.

Ako se mačića preuzima od prethodnog vlasnika, dobro bi bilo uzeti i stari ležaj ili nešto njemu poznato kako bi mu stari miris bio privremena utjeha. Također, potrebno je raspitati se o njegovim prehrambenim navikama i obavljanju nužde (je li naviknut na pijesak ili ne). U oba slučaja, bilo da se radi o mačiću ili štencu, ključan je veterinarski pregled.

Prvi dani su ključni

Potrebno je imati na umu da će ovo vjerojatno biti prvo putovanje štencu ili mačiću, pa mora biti i sigurno. Preporučuje se korištenje transportera koji je dovoljno velik i udoban. Potrebno je osigurati udobno mjesto tijekom prijevoza kako bi novi ljubimac mirno stigao do destinacije.

Kada uđu u dom, ključno je kako će provesti svoje prve tjedne u novom okruženju. Zato se preporučuje da novo okruženje bude mirno te da se podjednako i za štence i mačiće odvoji nekoliko slobodnih dana koji će se posvetiti isključivo njima i njihovoj prilagodbi.

Prije nego što nabavite kućnog ljubimca, možete provjeriti svoje znanje i spremnost u testu na osnovu kojeg je moguće prosuditi jeste li spremni za novog ljubimca.

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da se novi ljubimci trebaju prilagoditi, postoji mogućnost da vlasnici tijekom prvih noći imaju probleme sa spavanjem. Zato je dobro da se dolazak u novi dom odvije tijekom dana kako bi se mačić ili štene mogli prilagoditi novom okruženju prije svoje prve večeri.

Usvajanje zdravih navika

Važno je zapamtiti da ljubimac nije čovjek i da mu se moraju postaviti jasna pravila. Osnovno pravilo je usvajanje zdravih navika, a prioritetno prehrambenih.

Ako je štene imalo prethodnog vlasnika, dobro je držati se istih prehrambenih navika. Nagle promjene u prehrani mogu mu izazvati stres ili probavne smetnje. Također, vrlo je važno mu osigurati potrebno mirno i odvojeno mjesto u vašem domu, gdje će se hraniti.

Psi vole znati što očekivati, zato je ključno da od prvog dana počnete graditi prehrambene navike, odnosno da pas točno zna kada će jesti i što može očekivati. U početku preporučuje se 4 obroka dnevno, a do dobi od 4 do 6 mjeseci tri obroka dnevno, što ovisi o konačnoj težini psa u odrasloj dobi. Vlasnicima se savjetuje da u slučaju nesigurnosti zatraže pomoć veterinara.

Treba reći ne mlijeku i ostacima hrane

Kada je riječ o mačićima, najveća pogreška je davati im mlijeko i ostatke hrane. Nakon što se odviknu od sisanja, mačići smanje sposobnost probavljanja šećera u mlijeku, pa im to može izazvati proljev. Naviknu li se pak na ostatke hrane svog vlasnika, mogli bi intenzivno početi tražiti veće količine te se naglo udebljati ili razviti neke zdravstvene probleme zbog neprikladne prehrane.

Foto: Shutterstock

Zato je preporučljivo da se vlasnici mačića uvijek drže iste prehrane, odnosno hrane prilagođene njihovoj dobi. Smanjeni apetit ne bi trebao biti briga jer mačići jedu više manjih obroka kroz dan, a i slabije jedu prije no što se udomaće. Ukoliko vlasnik ima bilo kakvih sumnji u apetit svog mačića, bilo bi dobro da se posavjetuje s veterinarom. Također, kao i kod štenaca, preporučuje se tiho i mirno mjesto gdje vaš mačić može jesti.

Hrana može vlasnicima izazivati nedoumice, posebice ako nemaju iskustva. Zato je preporučljivo držati se provjerene hrane koja će ljubimcima dati sve što im je potrebno. Royal Canin zato je predstavio asortiman proizvoda koji su prilagođeni za pse i mačke, i to po njihovoj dobi.

Radi se o brendu koji, osim što proizvodi hranu za pse i mačke, savjetuje kako brinuti o kućnim ljubimcima od najranije dobi te kako naučiti ljubimce zdravim navikama. Royal Canin je centralno mjesto svim postojećim i novim vlasnicima kućnih ljubimaca kada je u pitanju njihovo zdravlje, a naročito onim mladima koje su tek došli u novi dom. Znaju koliko je potrebno je pružiti prehranu koja je prilagođena njihovom još nedovoljno razvijenom probavnom i imunološkom sustavu, njihovim mliječnim zubima i njihovim specifičnim potrebama za hranjivim tvarima i energijom.

Royal Canin posjeduje širok asortiman proizvoda za štence. Naime, uz pravu podršku novim vlasnicima, brend pomaže osigurati kvalitetne temelje za zdrav život. Osmislili su prehrambene formule koje štencima pomažu u izgradnji prirodne obrane, razvoju probavnog sustava i podržavanju zdravog rasta. Također, tu je i linija proizvoda za mačiće u rastu do dobi od jedne godine. Poznato je kako je ključno zadovoljiti i potrebe mačića njegovim najvećim saveznikom – odgovarajućom prehranom

Potrebno je pratiti rast svojih ljubimaca

Naravno, svakom vlasniku je cilj da njegovo štene ili mačić raste i razvija se pravilno.

U prvoj godini života, vaše će štene doživjeti značajne promjene u veličini, obliku i ponašanju. Tijekom prvog mjeseca pojavljuju se prvi zubi vašeg štenca, ali snaga njihove čeljusti i zuba je još uvijek relativno slaba. Između 4. i 12. tjedna prolaze kroz period osjetljivog imunološkog sustava tijekom kojeg su podložniji bolesti.

U dobi od 3 do 5 mjeseci, vaše štene će prilično brzo rasti, a njegove prehrambene potrebe će biti barem dvostruko veće od potreba odraslog psa.

Jednako tako je i prvih nekoliko mjeseci života vašeg mačića presudno, jer mačić uči o svijetu oko sebe i izrasta u odraslu mačku. U dobi od dva mjeseca, vaš mačić postao je potpuno neovisan u hranjenju od majke te ga već možete prebaciti na visokoenergetsku hranu.

Njegovi obrasci spavanja bit će sličniji onima odraslih mačaka, od 13 do 16 sati dnevno, a ponašanje će im postati potpuno socijalizirano.

Foto: Shutterstock

Kako odgojiti ljubimca

Uz pravilan rast i razvoj nužan je, naravno, i pravilan odgoj. I mačići i štenci se podjednako mogu naučiti ispravnom ponašanju. Najčešće pitanje vezano uz štenca je kako ga naučiti da obavlja nuždu izvan doma. Postoji nekoliko praktičnih savjeta.

Svako štene potrebno je redovito i učestalo izvoditi van da bi naučilo vršiti nuždu izvan doma.

Svaki put kad štene obavi nuždu, potrebno ga je nagraditi. Istraživanja instituta za životinje u Virginiji pokazala su da psi češće reagiraju na nagradu i putem poslastice pamte dobra ponašanja. No za vrijeme obuke, potrebno je imati strpljenja za nezgode. Vikanjem se neće postići ništa. Umjesto toga, preporučuje se aktivno provoditi vrijeme sa štencem i učiti ga ispravnim metodama.

U slučaju mačića nešto je lakši postupak. Dovoljno je samo kutiju s pijeskom održavati čistom i urednom. Također, preporučuje se maknuti pijesak za nuždu od zdjelica s hranom i vodom. Kao i svako živo biće, mačić zahtijeva svoj mir tijekom zadovoljavanja fizioloških potreba, pa nije poželjno promatrati ga kako ne bi nuždu povezao s negativnom asocijacijom.

Royal Canin donosi detaljan vodič i za druge situacije, poput navikavanja pasa na šetnju ili predstavljanja mačića djeci. Na njihovim stranicama moguće je pronaći detaljan i iscrpan vodič o svim fazama života i pravilnom suživotu s ljubimcima.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Royal Caninom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više