Ljubitelji životinja objavili rat političarima: Traže bolji Zakon o zaštiti životinja


 HTJELI su rat? E pa dobit će ga! Naslov je to statusa objavljenog na Facebook stranicama osječke udruge Pobjede kojim se sve ljubitelje životinja poziva da Vladi, Saboru, Ministarstvu poljoprivrede i političarima općenito šalju protestna pisma. Traže bolji Zakon o zaštiti životinja.


U podužem postu objašnjavaju o čemu se radi:

"Prije 10 godina Hrvatska se ujedinila oko zabrane uzgoja životinja za krzno! I pobijedila! Izglasan je zakon koji je ostavio tada postojećim uzgajivačima 10 godina tranzicijskog perioda, odnosno iduće godine 2017. stupila bi na snagu apsolutna zabrana i nitko više ne bi smio držati niti ubijati životinje radi krzna. U međuvremenu dosta farmi se zatvorilo, ostalo ih je 20- ak koje čeka zatvaranje...

Ali kako to kod nas obično biva (i vjerujem kako je i vama svima već muka od tih hrvatskih scenarija) prošle godine tadašnji ministar poljoprivrede Jakovina šalje dopis Saboru kojim traži izuzimanje činčila iz istoga zakona.

Povjerenstvo za izmjenu Zakona o zaštiti životinja (paradoksalnog li naslova s obzirom na članove) punom parom od tada radi na tomu da pod svaku cijenu dozvole uzgoj činčila za krzno.

Zašto?

Možda zato što u istom tom povjerenstvu sjedi, recimo, najveći uzgajivač činčila (Opširnije)
Recimo jedina udruga koja je pozvana u rad povjerenstva (vjerojatno samo zato da se može manipulirati tom informacijom) jesu Prijatelji Životinja, čijim se prijedlozima na sastancima tog istog povjerenstva možda smiju?

Jako im znate idu na živce općenito udruge za zaštitu životinja, kao da mi ne bismo prve trebale biti konzultirane oko izmjena zakona koji se tiču dobrobiti životinja."

Budući da će se povjerenstvo uskoro ponovno sastati osječki volonteri pozivaju na slanje protestnih pisama Vladi, Saboru, Ministarstvu poljoprivrede, parlamentarnim strankama...

Zašto je važna direktna akcija?

"Zato što mi dajemo glas onima koji ga nemaju. Zato što ako ništa ne učinimo onda nismo ni zaslužili bolju državu, bolje zakone, prava. Ovoga puta borimo se za prava stotina tisuća onih koji nikomu nisu učinili baš nikakva zla!

Čija jedina nesreća jesu grozni ljudi; oni koji bi nosili mrtve na sebi, i oni koji bi na tomu zarađivali!", nastavljaju osječki zaštitari životinja, navodeći adrese na koje treba slati protestna pisma:

gradjani@vlada.hr
office@mps.hr
ivana.raptavi@mps.hr
Služba za građane hrvatskog Sabora

Za kraj napišimo kako je u tijeku potpisivanje peticije za bolji Zakon o zaštiti životinja. Potpisati je možete OVDJE.

Pročitajte više