Mačja komunikacija: Zašto mačke zure u svoje vlasnike

Foto: Unsplash

SIGURNO ste primijetili da su mačke pravi majstori kada je riječ o zurenju i fiksiranju pogledom. Svima je poznata scena u kojoj se maca ukipi te u vlasnike ili u druge životinje zuri i po nekoliko minuta. No jeste li se ikada pitali što nam time poručuju? Stručnjaci kažu da ta pomalo čudna navika nije bezrazložna.

Postoji bitna razlika između toga zašto zure u nas, a zašto u druge životinje. Prvi razlog zbog kojeg mace zure u svoje vlasnike je znatiželja. Vrlo su zainteresirane za sve što njihovi vlasnici, odnosno ukućani rade. Drugi je razlog glad. Ako ih vlasnici nisu nahranili, a došlo je ili već prošlo vrijeme obroka, mačke će ih pratiti pogledom te potrčati za njima ako krenu u  smjeru kuhinje.

Isto tako, gledanje u oči mačkama pomaže da ojačaju osjećaj pripadnosti i povežu se s vlasnikom. Očima one pokazuju i privrženost, ako vas dugo gleda, a nakon toga trepne, to je znak da vas voli pa joj na isti način možete uzvratiti.

No što je s drugim životinjama? Mačke su po prirodi vrlo teritorijalne životinje i neće biti baš susretljive kada im druga mačka ili pas uđu u dom. Gledajući u drugu životinju, ona pokazuje dominaciju. Ako se mačke uzajamno fiksiraju pogledom i ne odustaju, to je znak da će doći do tuče. 

Pročitajte više