MAČJE TAJNO ORUŽJE

Mačji brkovi: Zašto su toliko važni?

Foto: Press

LIJEPE, elegantne i umiljate, mačke su omiljeni kućni ljubimci. Neke mačke žive isključivo kao kućne maze, dok neke imaju luksuz povremenih ili svakodnevnih izlazaka u vanjski svijet i prirodu. Bez obzira na stil života, u svakoj mački čuči malena zvijer, više ili manje izražena. Kao predatori i lovci sve mačke nose gene svojih divljih predaka, a za tu ih je ulogu priroda izvrsno opremila. Jedno od tajnih oružja mačke su upravo njezini brkovi.

Izvanredno osjetljivi

Mačji brkovi predstavljaju specijalizirana osjetilna tjelešca. To su duge, debele i čvrste dlake, koje možemo naći na licu mačke kao i na drugim dijelovima tijela: oko njuške, na obrazima, iznad očiju, na podbratku, ali i na stražnjoj strani prednjih nogu. Sve ove posebne dlake su osjetljivi detektori kretanja, ali najvažnije su naravno one koje čine ''prave'' brkove – na gornjoj usni i na bradi, gdje su ove pojačane dlake ujedno najduže i najraskošnije.

Brkovi su poznati kao taktilne dlake, koje imaju korijen duboko u koži i ne linjaju se tako često kao ostala dlaka.

Područje lica na kome rastu brkovi bogato je živčanim završecima i krvnim žilama. Prve dlake koje mačićima izrastu još u maternici upravo su brkovi.

Mačka ima prosječno dvadeset i četiri takve dlake, po dvanaest na svakoj strani njuške, raspoređene u četiri horizontalna reda. Brkovi se mogu pomicati prema naprijed (u znak pozdrava, radoznalosti, kad mačka želi nešto saznati, kad prijeti ili nešto ispituje) ili prema natrag (kad je u defenzivnom raspoloženju i izbjegava svaki dodir, prilikom borbe ili hranjenja). Gornja dva reda dlaka mogu se pomicati neovisno o donja dva reda, a najjače dlake su one koje se nalaze u drugom i trećem redu. Stručan naziv za ove dlake je vibrissae.

Njihova je uloga da mačku, dok istražuje, upozorava na opasnost. Također, brkovi im služe da bi mogle što preciznije procijeniti je li neki prolaz dovoljno širok da bi se kroz njega mogle provući. Posebno važnu ulogu mačji brkovi igraju pri noćnom lovu.

Učinkovit sustav navođenja

U anatomskom pogledu, mačji brkovi su zapravo jako povećane krute dlake, dvaput veće od običnih, usađene u tkivo gornje usne tri puta dublje nego obične dlake i  snabdjevene ogromnim brojem živčanih završetaka, koji registriraju svaki dodir i svaku promjenu zračnog pritiska.

Najvažniji zadatak brkova je pomoći mački pri snalaženju u svakodnevnom životu, posebno u procjeni provlačenja kroz malene uske prostore i otvore te dok lovi u mraku ili u slabo osvijetljenim prostorima. Naime, osim što su osjetljivi na dodir, brkovi služe i kao detektori zračnih strujanja. Dok se mačka kreće po mraku, ona mora prolaziti pokraj čvrstih objekata, uklanjati im se, a da ih ne dodirne. Svaki čvrsti objekt kojem se mačka približava, stvara male poremećaje u zračnim strujanjima, a brkovi mačaka su tako osjetljivi da to registriraju i tako životinji pomažu da ih zaobiđe.

Istraživanja su dokazala važnu ulogu brkova u snalaženju mačke po mraku i lovu po mraku. Brkovi mački tada služe kao izvanredno osjetljiv sustav navođenja. Oni mački predstavljaju detektor zračnih strujanja te detektiraju svaki čvrsti objekt kojem se mačka približava. Isti mehanizam im služi i za lov po mraku, kada brkovi mački osiguravaju informacije i o najmanjoj kretnji potencijalnog plijena. Vrhovi brkova tada hvataju podatke o obliku plijena, omogućavajući mački savršenu lovačku preciznost i u potpunom mraku. Priroda je učinila mačku pretežno noćnim lovcem, pri čemu brkovi igraju ključnu ulogu.

Ispale mačje brkove nadomjestit će novi

Ako se dogodi da mačka iz nekog razloga ostane bez brkova, oni će narasti ponovno. Mačke uobičajeno odbacuju svoje brkove te ih ponovno nadomještaju novima, stoga je i normalno pronaći brkove u mačjem okolišu. Ispadanje ovih osjetilnih dlačica u manjoj mjeri ne bi trebao predstavljati alarm za vlasnike. Međutim, ispadanje osjetilnih dlačica u većoj mjeri govori nam da nešto nije u redu te se u tom slučaju savjetuje odvesti svog ljubimca na pregled kod veterinara.

Za zdravlje mačje kože i dlake, uključujući naravno i brkove, kvalitetna prehrana ima velik značaj. Stručnjaci u Pet centar trgovinama pomoći će vam odabrati najbolju prehranu i njegu za vašu kućnu zvjerčicu i njezine fantastične brkove.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više