Mačka vam obavlja nuždu izvan posude s pijeskom? Ovo su mogući razlozi

Foto: Imgur

VLASNICI i ostali kućni ljubimci mogu utjecati na mačke i njihovo obavljanje nužde, tj. korištenje pijeska. Neke stvari utječu na to hoće li mačka obaviti nuždu u svom WC-u, negdje u kući ili čak odmah pokraj WC-a. Postoji nekoliko mogućih razloga jer za razliku od ljudi, mačke ne obavljaju nuždu samo zbog potrebe nego je stvar malo kompliciranija.

Jedan od razloga je zasigurno strah i stres. Dođe li do neke situacije u kojoj se osjeća ugroženom, vaša mačka bi se mogla pokakiti na tepihu, kauču ili nekom drugom mjestu na kojem se osjećaju sigurno. Takve vrste stresa mogu izazvati druge mačke s kojima se ne slažu, psi, mala djeca ili čak vlasnici koji prečesto koriste povišene tonove ili ih tuku. Zbog toga pokušajte otkriti razlog zbog kojeg to rade. S drugim životinjama ih upoznavajte postupno, a djecu naučite kako se trebaju ponašati prema kućnim ljubimcima. Svojim mačkama osigurajte dovoljno zahoda te ih stavite na "sigurna" mjesta, primjerice kut sobe.

Drugi razlog mogao bi biti obilježavanje teritorija te komuniciranje s drugim ljubimcima. S obzirom da mačke vole komunicirati s vlasnicima i drugim životinjama, često koriste urin kako bi dale neku informacije i obilježila određeni predmet ili dio kuće odnosno stana. Mokrenjem privlače i potencijalne partnere za razmnožavanje. Ovakvi problemi se javljaju najčešće kod mačaka koje nisu kastrirane ili sterilizirane, ili u slučaju kada se odjednom pojavi nova mačka koju ne znaju i kojoj žele poručiti da se ne igra s njima. Problem ćete riješiti kastracijom i sterilizacijom, a konflikte s drugim mačkama osiguravanjem dovoljno puteva i mjesta za bijeg. Ukoliko imate više mačaka, svakoj mački davajte hranu u posebnoj zdjelici kako ne bi došlo do nepotrebnih sukoba.

Treći razlog je su mirisi. Neke mačke miješaju svoj miris s ljudima koje vole pa se zbog toga pomokre na mjestima koja imaju njihov miris (kao na primjer krevet) jer im to daje osjećaj sigurnosti. To se često dogodi u slučajevima kada se u kući ili stanu pojavi nova životnja, ali i nakon velikih promjena kao što su selidbe ili preuređenja stambenog prostora. Selidbe ne možete spriječiti, ali u nekim stvarima im možete bar djelomično pomoći. Svojoj mački trebati dati osjećaj sigurnosti te joj posvetiti dovoljno vremena. Igrajte se s njom, mazite ju i osigurajte dovoljno igračaka kako bi se mogla igrati kada vi niste doma. Napravite im "sigurna mjesta", čak i obična kartonska kutija može biti dovoljna.

Četvrti razlog je vrlo jednostavan. Njihov pijesak ne čistite dovoljno često. Pun je kakice i urina, pa maca traži drugo mjesto na kojem može obaviti nuždu. Redovno čistite WC i osigurajte im dovoljno čistog pijeska kako ne bi dolazilo do ovakvih problema.

Zadnja stvar koju trebate upamtiti je - ne kažnjavajte svoju mačku ukoliko ne koristi WC onako kako treba. Ona to radi instinktivno i najčešće postoji vrlo dobar razlog. Kažnjavanjem ćete stvari samo još pogoršati. Mački ćete nabiti dodatan stres, a može i izgubiti povjerenje u vas.

Pročitajte više