Markhor koze

Screenshoot :YouTube

Markhor je ugrožena vrsta divljih velikih koza kojima je prirodno stanište u zapadnoj i centralnoj Aziji. Neki pretpostavljaju da je Markohor dobio ime po perzijskom nazivu za zmiju, neki zbog velikih spiralnih rogova, a neki zbog njene mogućnosti da ubija zmije u divljini. Ipak, pravi razlog imena je zapravo nepoznat.

Markhor je vrlo specifična divlja koza zbog svojih obilježja, a to su snježno bijela duga dlaka na prsima i ogromni spiralni rogovi koji kod muških jedinki mogu biti visoki 1,5 metar, a kod ženki su puno manji, oko 50 cm u visinu. 
 
Obično žive u hrastovim i borovim šumama, a najaktivniji su tijekom ranog jutra i kasne večeri. Hrane se kao i većina njihove porodice raznim biljkama (trava, lišće, cvijeće, voće..).
Pare se zimi kada nakon skotnosti, koja traje do 170 dana, obično imaju jednu do dvije bebe. Malci Markhora ostaju u protekciji svoje majke sve dok ne postanu samostalni. 
 
Danas, bez obzira na to što je Markhor zaštitni znak Pakistana, smatra se ugroženom vrstom s manje od 2500 jedinki koje se nalaze rasprostranjene po planinama Azije. Smanjenu broja Markhora doprinosi uništavanje šuma, jer time gube svoje prirodno stanište, i naravno - krivolovci. 
 

Pročitajte više