Maya je nova članica PU požeško-slavonske. Evo kako izgleda njen dan

Foto: PU

POLICIJSKA uprava požeško-slavonska od siječnja ove godine ima novog službenog psa koji je licenciran za praćenje ljudskog traga. Dvogodišnja belgijska ovčarka Maya stigla je u policijsku upravu iz MUP-ovog centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Njezin vodič, policijska službenica Barbara Čutura, dugogodišnja djelatnica Interventne jedinice policije, navodi da je iznimno zadovoljna sposobnostima svog psa i dodaje da je Maya hrabra, snažna i brza te ima sve potrebne odlike službenih pasa.

Kako izgleda život radnog psa?

Maya je radni pas, ona nije kućni ljubimac, pa se i njezin život razlikuje od života kućnih ljubimaca. Belgijski ovčari su poznati po tome da moraju biti aktivni. Ujutro, po njezinom buđenju, obavezno slijedi šetnja od par kilometara. Nakon toga se malo odmori i kreće na posao, gdje slijede šetnja i lagano istrčavanje, zatim odmor te izrada vježbovnih tragova i izvođenje vježbi poslušnosti.

Budući da je Maya radni policijski pas, živi na malo drugačijem režimu te ju prolaznici ne smiju maziti, na posebnoj je prehrani koju konzumira jednom dnevno i koju određuje MUP te ima određene granice i raspored kojeg se njezin vodič mora pridržavati.

Inače, MUP uzima pse stare od 12 do 36 mjeseci jer je to vrijeme kada treba krenuti u ozbiljniju obuku, a kriteriji koje psi moraju zadovoljiti su visoki. Testiranja uključuju zdravstveni pregled i testove radnih sposobnosti kojima se provjeravaju socijalizacija psa, stabilnost na pucanj, stabilnost na podloge, nagoni i dr., a to je sve prošla i Maya.

"Nakon što uspješno obavi zadatak, slijedi nagrada. A što je nagrada? Kong, posebna igračka za pse. Kada je zaradi, tada je jako vesela", kaže policajka Čutura.

Pročitajte više