Prijatelji životinja pozivaju na akciju Uhvati-Kastriraj-Vrati

Foto: Press

Povodom 27. svibnja, Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis svim gradovima i općinama pozivajući ih na aktivnu provedbu programa Uhvati-Kastriraj-Vrati. Uspješnost i nužnost takva programa dokazuju primjeri diljem svijeta. I u Hrvatskoj dosta gradova i općina provodi kastracije slobodnoživućih mačaka upravo po istoj metodi.

"Briga o slobodnoživućim mačkama nije samo zakonska obaveza gradova i općina, već može biti pokazatelj njihova suosjećanja, njegovanja humanih vrijednosti i senzibiliteta za zaštitu životinja. Slobodnoživuće mačke ne smiju se razmještati, a s druge strane, teško se udomljuju. Zato je jedino rješenje njihova kastracija i organiziranje hranilišta za mačke koje treba biti definirano na razini lokalnih zajednica", pojašnjavaju Prijatelji životinja. Navode da je potrebno sustavno djelovanje gradova i općina, koje pozivaju na financiranje kastracija i slobodnoživućih i skrbničkih mačaka kao preventive i najučinkovitijeg rješenja problema.

"Ako se brojnost slobodnoživućih mačaka ne kontrolira kastracijom, osuđene su na lutanje, stalnu potragu za hranom te neprestane cikluse rađanja mačića koji često umiru od bolesti i pothranjenosti, zaraznih i neliječenih bolesti, borbe za teritorij, smrti od trovanja ili udarca automobila i sl. Kastracijom im pomažemo te ih se ujedno štiti od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje pa se neće međusobno ozljeđivati", naglašava dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja, koju čini više od 50 udruga.

Tko je sve podržao akciju besplatne kastracije?

Stoga je povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka i Mreža za zaštitu životinja uputila dopis svim veterinarskim ambulantama pozivajući ih da besplatno kastriraju barem jednu (poželjno je i više) slobodnoživuću, odnosno napuštenu mačku, te tim simboličnim činom pošalju edukativnu poruku o važnosti kastracije.

Akciju besplatne kastracije slobodnoživućih mačaka podržale su: veterinarska ambulanta Kućni ljubimci Rijeka, veterinarska ambulanta Veterinar d.o.o Pula, veterinarska ambulanta Bobanović Dubrovnik, veterinarska ambulanta Petvet Ogulin, veterinarska ambulanta Rovinj i Vetti group d.o.o. s više klinika. Navedene ambulante kontinuirano i uz popuste na cijenu kastriraju slobodnoživuće mačke u suradnji ili s jedinicama lokalne samouprave ili s lokalnim udrugama za zaštitu životinja.

Pročitajte više