Medvjedica koja je godinama nosila "prsluk za mučenje" danas uživa u slobodi

Foto: Animals Asia

CEASAR je medvjedica kojoj je početak život bio pravi pakao. Godinama je živjela na jednoj specijalnoj farmi u Kini i kao mnogi drugi medvjedi živjela u preuskim kavezima. Nikad nije vidjela sunčevu svjetlost niti je imala mjesta za trčanje nego je cijelo vrijeme ležala s otvorenom ranom spojenom na napravu koja joj je cijedila tekućinu iz žučnog mjehura. Tu tekućinu koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Osim te naprave, imala je i "prsluk za mučenje" - brutalni metalni cilidar koji joj je bio pričvršćen oko trbuha i koji je pomagao napravi da što bolje cijedi tekućinu iz žuči. Prizori su bili strašni, a Caesar je bila nesretna i dugo je patila.

Na svu sreću, bila je jedna od medvjeda koje je organizacija "Animals Asia" uspjela spasiti 2004. godine. Život izvan farme joj je bio potpuno novo iskustvo. Smjestili su je u sklonište Shengdu i pobrinuli se da se oporavi od svih onih trauma. Danas izgleda potpuno drugačije. Sretna je, snažna i zdrava te ima lijepu sjajnu dlaku. Njene rane su zarasle i danas živi bolje nego ikada. Teška je 271 kilogram!

Za razliku od njene tamne prošlosti, budućnost joj je puno ljepša i vedrija. Caesar voli uživati u bazenu, pogotovo kad je vani sunčano. U hladnijem dijelu godine, omiljeni hobi joj je kopanje šapama.

Ljudi iz organizacije "Animals Asia" priznali su da je prelijep osjećaj vidjeti je sretnu nakon toliko vremena. Nažalost, procjenjuje se da u Kini još uvijek oko 10 tisuća medvjeda proživljava ono što je i Caesar prošla kad je bila mlađa. Brutalne naprave koje je ona nosila su u međuvremenu zabranjene, no ti medvjedi su i dalje zatvoreni i žive život u strašnim uvjetima.

Pročitajte više